CODUL RUTIER SE MODIFICA IAR ! Amenzi de pana la 625 de lei pentru biciclistii care nu folosesc banda special amenajata !

biciclist

Un grup de senatori a pregatit mai multe modificari la Codul Rutier, ca urmare a evenimentelor de circulatie din ultima perioada, prin care se majoreaza exponential sanctiunile pentru soferii cu atitudine sfidatoare la volan, dar si pentru automobilistii agresivi sau biciclistii care nu circula pe banda de rulare speciala.


Printre cei vizati de noile reguli, se numara cei care claxoneaza nejustificat sau arunca mucuri de tigari pe geam, care vor fi sanctionati cu pana la 1.000 de lei, insa pe langa amenda, soferii care conduc pe trotuar sau fac slalom printre autoturisme raman si fara permis de conducere pentru doua luni. Exista o prevedere speciala si pentru biciclisti, care vor primi amenzi usturatoare in cazul in care circula prin alte parti decat pe banda special amenajata pentru ei.

Printre prevederile Codului Rutier care vor fi dezbatute de senatorii in Comisia de Transporturi este si cea care reintroduce sanctiunea ridicarii autovehiculului.

Masinile vor putea fi ridicate atat de autoritatile publice, dar si de operatori privati. Si nici amenda pentru parcarea neregulamentara nu este de neglijat. Va fi de aproape 625 de lei, iar cei care nu o achita in 24 de ore, vor mai fi nevoiti sa plateasca alti 300 de lei pentru fiecare zi de intarziere.

Cat despre amenzile de circulatie, cel mai dur vor fi sanctionati vitezomanii. Soferii prinsi cu viteza mai mare de 60-70 de km/h peste limita legala risca o amenda maxima de 6.250 de lei si li se mai ia si permisul pentru trei luni. Intre 2.600 si 6.200 de lei plus 6 puncte de penalizare pot fi sanctionati si soferii care depasesc cu 30-40 de km/h viteza maxima.

Cei care fac intreceri neautorizate, dar si smecherii cu girofar sau cu aparate pentru detectarea radarelor, vor plati o amenda de pana la 2.500 de lei.

Agresivii la volan, adica soferii care franeaza brusc, fac slalom printre masini sau depasesc coloana de la semafor, raman doua luni fara permis si plateasc intre 700 si 1.000 de lei. Tot la fel de mult vor fi taxati si motociclistii care circula pe o roata, cei care arunca mucuri de tigara pe geamul masinii sau blocheaza intersectiile. O prevedere in plus este cea referitoare la biclisti. Ei vor fi amendati cu cate 625 de lei daca nu circula pe banda special destinata.

Vorbitul la telefonul mobil in timpul mersului, nepurtarea centurii de siguranta sau neacordarea de prioritate masinilor de interventie ii lasa pe cei prinsi fara 625 de lei. (V.E.)

Leave a Reply