TITLU EUROPEAN! Timisoara a fost desemnata Capitala Europeana a Culturii 2021! Orasul de pe Bega a invins in competitia cu Bucuresti, Baia Mare si Cluj-Napoca

timisoara-capitala-europ-1-p

Orasul Timisoara a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii (CEaC) 2021, a anuntat un juriu international delegat al UE, vineri, intr-o conferinta de presa organizata la Bucuresti, la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei. In cursa s-au mai aflat orasele Bucuresti, Cluj-Napoca si Baia Mare.


Este al doilea oras din Romania desemnat capitala europeana a culturii, dupa Sibiu, in 2007.

Timisoara va imparti acest titlu cu un oras din Grecia si cu unul din Muntenegru. Orasul de pe Bega va primi si un premiu de 1,5 milioane de euro.

Ministerul Culturii a lansat, in decembrie 2014, un apel oraselor din Romania care vor sa candideze la titlul de Capitala Europeana a Culturii (CEaC) pentru anul 2021.

Un juriu de experti a evaluat 14 candidaturi, iar orasele ramase in competitie au fost anuntate in decembrie 2015 – Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Baia Mare.

“Sunt foarte emotionat. Vreau sa multumesc comunitatii timisorene, este o victorie de echipa, toti timisorenii au contribuit. Vreau sa multumesc si echipei de proiect, pentru ca au muncit enorm si au muncit competent. A fost daruire. Multumesc administratiei si consilierilor locali. Multumesc tututror. Liderilor bisericilor, rectorilor tuturor institutilor, liderilor comunitatilor etnice. Suntem constienti ca greul acum incepe, este o raspundere uriasa, pe parcursul celor cinci ani care urmeaza vom exercita, sper, cu onoare acest prestigios titlu”, a declarat primarul Timisoarei, Nicolae Robu, dupa anuntul facut la Biblioteca Nationala a Romaniei.

Sloganul campaniei cu care Timisoara a castigat a fost: “Lumineaza orasul prin tine!”.

“Uneori, marile schimbari incep la colt de strada. In 1884, Timisoara a fost primul oras din Europa continentala cu iluminare stradala electrica. In 1989, scanteile Revolutiei impotriva regimului Ceausescu s-au aprins pe strazile Timisoarei. In 2021, dorim sa fim Capitala Europeana a Culturii pentru a putea impartasi aspiratiile noastre cu restul Europei. Ne propunem sa punem in miscare energia civica. Pornind de la puternica metafora a luminii, dorim sa «exportam» valorile in care credem in alte orase din Europa, pentru a stimula o atitudine deschisa, vizionara in randul cetatenilor”, scrie in dosarul de candidatura. (M.I.)

 

Leave a Reply