UCIDERE DIN CULPA! Chestorul Gabriel Oprea, cercetat de procurorii DNA si pentru ucidere din culpa in dosarul politistului Bogdan Gigina! “A determinat, prin incalcarea dispozitiilor legale, prezenta victimei, ca motociclist, intr-o coloana oficiala”

Gabriel_Oprea

Procurorii anticoruptie au transmis procurorului general al Romaniei cererea de incuviintare a urmaririi penale pentru ucidere din culpa in ceea ce il priveste pe fostul viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, actual senator. Solicitarea a ajuns la Senatul Romaniei, urmand sa se decida asupra ridicarea imunitatii parlamentare.


Este vorba despre dosarul in care Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz in serviciu, cauza deschisa dupa decesul politistului Bogdan Gigina, la data de 20 octombrie 2015, agentul fiind implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a suferit leziuni care i-au cauzat moartea.

“La momentul producerii accidentului, victima Gigina Bogdan-Cosmin facea parte dintr-un dispozitiv de insotire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de catre Brigada de Politie Rutiera din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigina Bogdan-Cosmin) si un echipaj format dintr-un ofiter si un agent de politie aflati intr-un autoturism de politie rutiera. Acest dispozitiv preceda in trafic autoturismul in care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa catre locuinta sa situata in cartierul Cotroceni”, sustin procurorii intr-un comunicat de presa.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii ca “incalcand dispozitiile legale care reglementeaza insotirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, sa beneficieze de insotire cu echipaje de politie rutiera cu titlu permanent, ca aceste echipaje sa fie formate atat dintr-un autoturism de politie rutiera (un agent si un ofiter de politie rutiera), cat si dintr-o motocicleta a politiei rutiere”.

Anchetatorii sustin ca “au fost desemnati lucratori care aveau atributii exclusive de insotire a ministrului, intr-o structura permanenta care presupunea asigurarea concomitenta a 3 politisti pentru fiecare post (doua schimburi si o rezerva). Lucratorii erau permanent la dispozitia ministrului, asteptand-l dupa fiecare deplasare in imediata apropiere a destinatiei”.

Gabriel Oprea, in calitate de ministru, realiza in medie cinci deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale politiei rutiere, numarul fiind “de aproximativ trei ori mai mare decat cele realizate in aceeasi perioada pentru insotirea presedintelui Romaniei si de aproximativ doua ori mai mare decat cel corespunzator prim-ministrului, demnitari indreptatiti la insotire permanenta conform prevederilor legale”, explica DNA.

“Se retine ca Oprea Gabriel este cel care a determinat, prin incalcarea dispozitiilor legale mentionate, prezenta victimei Gigina Bogdan-Cosmin ca motociclist intr-o coloana oficiala, imprejurare in care acesta a decedat. In ceea ce priveste cauza accidentului de circulatie constand in viteza de deplasare (84 de km/h) si neadaptarea acesteia la conditiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale rezulta indicii rezonabile ca aceasta cauza a fost determinata de catre ministrul de interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilita in mod implicit de catre ministrul de interne prin comunicarea destinatiei si a momentului precis la care aceasta trebuia sa ajunga la destinatie. De altfel, acesta era singurul in masura sa solicite marirea vitezei de deplasare dincolo de depasirea limitei de siguranta”, sustine DNA.

gigina

Procurorii spun ca din probele administrate pana in prezent, printre care doua expertize criminalistice si o expertiza tehnica, ar exista indicii potrivit carora fostul ministru Gabriel Oprea “este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea detinuta i-l conferea si cu incalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza deplasarea coloanei oficiale care il insotea, ca deplasarea sa se faca cu viteza foarte ridicata, cauza care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigina Bogdan-Cosmin”.

Referatul procurorilor si 18 volume din dosarul de urmarire penala vor ajunge la Senatul Romaniei, documente pe baza carora senatorii vor decide daca incuviinteaza urmarirea penala pentru ucidere din culpa.

In acelasi dosar, Gabriel Oprea a fost pus sub invinuirea in luna februarie pentru abuz in serviciu.

Avocatul familiei lui Bogdan Gigina, Daniel Ionascu, sustine ca, prin cerere DNA de avizare a urmaririi penale in cazul lui Gabriel Oprea pentru ucidere din cupla, rudele politistului “primesc ce au cerut”, acestia din urma constituindu-se parti civile in dosarul de ucidere din culpa.

“Este implinirea sperantei familiei Gigina. Au facut (n.r. rudele lui Bogdan Gigina) demersuri catre parchet in acest sens, s-au constituit si parti civile, cer daune. In mod intemeiat, cei din familia lui Bogdan Gigina primesc acum ce au cerut. In opinia mea, nu putea fi altfel, noi credem ca exista justitie. Au dat declaratii la DNA. Familia semnaleaza ca erau dese momente ca cele din aceea seara. Familia deplange si acum ca inaintemergatorul trebuia sa nu fie scos. De ce a fost scos este una dintre intrebarile noaste”, a declarat avocatul Daniel Ionascu.

Avocatul sustine ca rudele politistului decedat in timp ce conducea coloana oficiala pentru fostul ministru Gabriel Oprea cred ca parlamentarii nu vor obstructiona actul de justitie.

“Nu am niciun dubiu ca Parlamentul nu va da curs. Nu apreciez ca Parlamentul poate sa ingradeasca dreptul la cercetare echitabila. Daca noi am trimis pe cineva in Parlament, nu inseamna ca le-am dat atributii care ii disting. Nu cred ca Parlamentul ar putea face o discriminare sociala in asa fel incat sa obstructioneze actul de justitie. In fata legii toti suntem egali. “, a adaugat aparatorul familiei Gigina. (G.I.)

 

Leave a Reply