ANCHETA! O companie multinationala cu sediul in SUA “trage sfori” la Primaria Timisoara pentru a ridica un bloc cu sase etaje intr-o zona de case!

imagine satelit

Proprietarii unor imobile din cartierul Cetate traiesc, de cativa ani, sub amenintarea ridicarii unui cladiri cu sase etaje in plina zona de case, proiect imobiliar al unei companii multinationale cu sediul in SUA, care ar aduce grave perturbari in ceea ce priveste gradul de iluminare a locuintelor aflate in imediata vecinatatea constructiei.


Paradoxal, in ciuda protestelor locatarilor din zona, acest proiect pare sa fie sustinut de Primaria Timisoara, municipalitatea fiind de acord, la un moment dat, inainte ca secretarul Ioan Cojocari sa se pensioneze, cu concesionarea unui teren in suprafata de 450 de metri patrati din domeniul public al orasului, pentru ca americanii sa-si poata construi si o parcare, absolut indispensabila in tentativa de autorizarea constructiei.

In conditiile in care vecinii nu si-au dat acordul pentru ridicarea acestei cladiri, reprezentantii multinationalei i-au chemat in judecata pentru a-i obliga sa semneze. In ciuda presiunilor constante venite din partea potentialului constructor, nici vorba de acordul obligatoriu al vecinilor, in forma autentica, fara de care, legal, nu poate fi demarat nici un proiect imobiliar in Romania.

Proprietarii de case, chemati in judecata pentru a fi obligati sa fie de acord cu ridicarea blocului

„Sunt proprietarul tabular al imobilului de pe strada Mircea cel Batran nr. 30A, langa care urmeaza sa se ridice un bloc cu sase etaje de locuinte si servicii. Cand am aflat ca la nici patru metri de casa mea urmeaza sa se ridice un zid inalt de 20-30 de metri, care mi-ar obtura lumina soarelui pe toata durata zilei, totodata reducand valoarea de piata a casei la jumatate, am solicitat Primariei Timisoara sa nu autorizeze o astfel de constructie, pentru ca va fi afectata toata zona de case, iar administratia locala se va trezi cu o gramada de procese in instanta. Imediat dupa ce am inceput sa ma agit in legatura cu constructia blocului, am fost contactat de antreprenori, o companie multinationala cu sediul in SUA – care doreste sa-si construiasca un sediu cu locuinte si la Timisoara – care mi-au oferit o anumita suma de bani in compensatie si m-au invitat la notar pentru a semna acordul. Bineinteles ca am refuzat si, din acest motiv, am fost dat in judecata pentru a fi obligat sa semnez. Mi-am aparat dreptul la soare si in instanta de judecata si am cerut primariei, din nou, sa nu autorizeze o astfel de constructie. Deocamdata nu s-a intamplat acest lucru, pentru ca, dupa cum vedeti, lucrarile inca nu au fost demarate, iar autorizatia este expirata. Speram sa nu fie reinnoita”, ne-a declarat unul dintre vecinii fantomaticei constructii, Cosmin Lucian Tarle-Muntan, care ne-a dezvaluit ca americanii au cumparat doua case vechi din zona pentru a le darama in vederea ridicarii noului imobil.

proprietar casa de langa viitorul blocDe altfel, intr-o adresa depusa la Primaria Timisoara, proprietarul casei care ar fi umbrita definitiv de viitoarea constructie – „nici n-as putea s-o mai vand!”, dupa temerile titularului – atrage atentia ca autorizarea constructiei s-a facut cu incalcarea mai multor legi locale si organice. „Edificarea constructiei propuse de catre societate ar afecta intr-un mod grav dreptul meu de proprietate, incalcand prevederile Codului Civil, al Regulamentului de urbanism a Municipiului Timisoara, a Ordinului Sanatatii nr. 536/1997 privind aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei, precum si a Hotararii nr. 525/27.06.1996 privind aprobarea Regulamentului General de Urbanism. Ridicarea unei astfel de constructii, precum si amplasarea acesteia in modalitatea propusa de SC Global Communications SRL ar aduce grave atingeri modului de viata atat al meu personal, cat si al familiei mele, prin producerea de zgomot, vibratii, mirosuri, fum, praf, totodata blocand iluminatul natural al proprietatii mele”, a precizat Cosmin Lucian Tarle-Muntan in adresa trimisa Primariei, prin care a solicitat respingerea cererii de emitere a autorizatiei de construire.

Drept raspuns la acest semnal de alarma tras de un platitor de taxe si impozite al Timisoarei, in data de 30.06.2009, inspectorul Margareta Georgiades a constatat, fara niciun stres citadin, ca sunt indeplinite toate conditiile de legalitate pentru ridicarea blocului de pe strada Mircea cel Batran nr. 32 – 34 si, prin urmare, in data de 14.07.2009, a dat unda verde pentru eliberarea autorizatiei de construire nr. 1370. Autorizatie care, intre timp, a fost prelungita cu inca doi ani, in data de 11.07.2011.

Daca, la vremea respectiva, HCL Nr. 76/24.02.2009 a scapat de vigilenta juristilor de la Prefectura Timis, care ar fi putut sa o conteste la instanta de Contencios-Administrativ, nu acelasi lucru s-a intamplat si cu specialistii locali in imobiliare. „Acest pasaj, invocat de dumneavoastra, este un exemplu tipic de subterfugiu procedural, strecurat voluntar intr-o hotarare de Consiliu Local, care-i permite constructorului sa inceapa lucrarea fara a mai fi purtat pe drumuri pentru diferite autorizatii si acorduri. Cu siguranta, pe beneficiarul unui asemenea HCL il iubeste cineva, acolo, sus, in Primaria Timisoara”, ne-a declarat patroana unei agentii imobiliare din oras, care ne-a solicitat sa-i protejam identitatea pentru a nu fi pusa la index in palatul de putere local.

Mai mult, acest proiect imobiliar care sfideaza dreptul la propietate al detinatorilor de case din Cartierul Cetate a fost acoperit legal prin emiterea Hotararii Nr. 76/24.02.2009, prin care Consiliul Local Timisoara a dat, practic, unda verde pentru  PUZ-ul „Locuinte colective si servicii” din strada Mircea cel Batran nr. 32-34. „Se stabilesc conditiile de construire: regim de inaltime maxim P+3E+2Er, sub rezerva dotarii in mod obligatoriu a cladirii cu lift, acces auto, realizarea locurilor de parcare exclusiv pe parcela detinuta de beneficiari, locurile de parcare pe domeniul public se vor amenaja cu respectarea HCL nr. 18/2000”, se mentioneaza in controversatul HCL 76, care mai cuprinde o prevedere care mentine amenintarea imobiliara inca o perioada. „Obtinerea Autorizatiei de Construire este conditionata de edificarea constructiilor doar pe terenuri proprietate privata a beneficiarilor, cu acordul dat in forma autentica al proprietarilor terenurilor pe care se intentioneaza a se construi”, este sofismul strecurat in aceasta hotarare de Consiliu Local, care, practic, il obliga pe constructor sa-si ceara doar propriul acord pentru a putea incepe lucrarea.

“E greu de spus daca acolo se va mai construi ceva!”

mircea cel batran

Daca opinia beneficiarului viitoarei constructii, Centrul de limbi straine „Global Communications”, ne-a fost imposibil sa o aflam din cauza ca nu am identificat reprezentantul local al acestei multinationale cu sediul in Statele Unite, in schimb, am reusit sa obtinem un punct de vedere valoros, edificator, din partea unui fost reprezentant al Consiliului Local Timisoara, care este la curent cu istoria controversata a acestui proiect inca neimplementat. „Stiu despre ce este vorba, au fost mai multe dezbateri publice pe acest subiect, beneficiarii constructiei au solicitat mai multe etaje pentru a-si scoate banii investiti, noi, cei din Comisia de Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Patrimoniu a Consiliului Local Timisoara, am refuzat, iar problema a ramas in coada de peste. Ceea ce pot sa va spun cu certitudine e ca acel PUZ nu mai este valabil, nici autorizatia de constructie, asa ca este greu de spus daca acolo se va mai construi ceva. La un moment dat, am aflat ca firma care trebuia sa construiasca a intrat in insolventa, a intentionat sa vanda terenul, nu stiu daca a reusit sau nu! Oricum, intre timp, din 2009, legislatia s-a modificat, exista un HG draconic de pe vremea Elenei Udrea care face, practic, imposibila amplasarea de blocuri in zone de case. Mai mult, acel PUZ, fiind expirat, nu a mai fost introdus in noul PUG al orasului, iar in aceste conditii, daca nu se renunta la proiect, dezvoltatorul imobiliar trebuie sa parcurga, din nou, toate etapele unei eventuale autorizari. Iar acordul vecinilor este esential…”, spune fostul consilier localRadu Toanca, fost membru in Comisia de Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Patrimoniu a Consiliului Local Timisoara.

autorizatie c-tie expirata

Sa mai spunem ca, in conformitatea cu Autorizatia de construire nr. 1370/11.07.2011, blocul de locuinte colective si servicii de pe strada Mircea cel Batran nr. 32 – 34, plus constructiile anexe si 23 de locuri de parcare, ar urma sa se ridice pe o suprafata desfasurata de 1623,63 metri patrati, din care aproape un sfert, respectiv 423 de metri patrati, apartin domeniului public al orasului. Valoarea lucrarii, dupa cum apare specificat in document, este de doar 1.205.230 de lei, pentru care s-a platit o taxa la bugetul local de 6.420,36 de lei. Cu alte cuvinte, fiind proiectat intr-o perioada de criza economica, americanii au planificat ridicarea unei ditamai cladiri cu sase etaje si locurile de parcare aferente cu putin peste 250.000 de dolari. Costul unei vile mai aratoase din oras… Si pentru ca aceste afaceri se fac cu cap, desigur, in HG Nr. 76/24.02.2009 baietii destepti din autorizarea constructiilor ieftine din oras au prevazut, cu mare atentie, la articolul 5, ca „Prezentul PUZ Locuinte colective si servicii, str. Mircea cel Batran nr. 32-34 si str. Horia nr. 29 Timisoara, se va integra in prevederile Planului Urbanistic General Timisoara si are o valabilitate de 10 ani”. Asadar, stresul proprietarilor de case de pe strada Mircea cel Batran, in zona numerelor 30-34 si vecinatati, poate dura pana in 2019, pana la expirarea PUZ-ului votat in 2009 si care se doreste integrat in Planului Urbanistic General al Timisoarei.

Conform datelor tehnice din OMS 119/2014, studiul de insorire trebuie sa confirme urmatoarele cerinte: la solstitiul de iarna, in data de 22 decembrie, noua cladirea trebuie sa fie astfel plasata incat sa permita insorirea incaperilor de locuit in locuintele invecinate pe o durata de minimum 1,5 ore. Ceea ce, in cazul clarii potentiale de pe strada Mircea cel Batran, ar fi imposibil… (D.C.)

Precizare! Ancheta poate fi citita integral si in ultimul numar al saptamanalului “Banatul azi”, aflat la toate chioscurile de difuzare a presei din Timisoara!

 

Leave a Reply