BREAKING NEWS! Parchetul Militar din Timisoara a preluat dosarul politistilor si jandarmilor acuzati ca au batut si bagat in spital doi tineri    O familie din Satu Mare - sot, sotie si soacra - a fost ucisa in propria casa; barbatul dadea bani cu camata si se presupune ca ucigasul ar fi un debitor    Un student de la Agronomie, batut de un coleg de camin cu un box metalic    Sistemul de trafic management implementat pe strazile Timisoarei, la un pas de colaps, dupa ce CL nu a aprobat bugetul pentru mentenanta    Un student din Maroc a simulat un accident pe o trecere de pietoni din Timisoara pentru a face rost de bani sa plece acasa    Cel putin 155 de morti si 120 de raniti intr-un atac terorist cu bomba la o moschee din Peninsula Sinai, in Egipt

PROTEST! Studentii basarabeni din Timisoara se considera discriminati fata de colegii romani! “La 100 de ani de la Marea Unire, studentii basarabeni au ajuns sa fie discriminati in Romania!”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

sigla OSB (transparenta)

Nici n-a inceput bine noul an universitar, ca Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara (OSBT) a si lansat in spatiul public un semnal de alarma in legatura cu discriminarea la care sunt supusi cei peste 10.000 de studenti de peste Prut care studiaza in Romania.

Astfel, intr-un memoriu adresat ministrului Educatiei Nationale, Mircea Dumitru, dar si rectorilor celor patru mari universitati de stat din Timisoara, OSBT atrage atentia ca, la 100 de ani de la Marea Unire, studentii basarabeni au ajuns sa fie discriminati in Romania.

“Daca pana in anul 2015-2016 bursele de studii universitare se suspendau doar in cazul repetentiei pentru anul de studii repetat, urmand ca aceastea sa fie redobandite, in anul de studii urmator, conform art.19 din Metodologia de scolarizare, finantarea studentilor inscrisi se suspenda, in cazul in care acestia nu au obtinut, la finalizarea anului universitar, un numar de 60 de credite transferabile. Aceasta decizie discrimineaza din start prin neaplicarea aceluiasi principiu de retragere a finantarii si in cazul studentilor romani, si anume, prin stabilirea clasamentelor studentilor promovati pe baza rezultatelor profesionale din anul universitar anterior sau pe baza mediei de admitere. In cazul nostru un lucru este cert: finantarea se retrage in cazul in care studentul din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Balcani si Diaspora nu obtine un numar de 60 de credite. Un principiu nedrept, domnilor Profesori”, se precizeaza in memoriul semnat de Cristina Lascu si Maria Creanga, din partea  OSBT, prezentandu-se si cele doua articole care-i lasa pe basarabeni “in urma fata de colegii/fratii nostri romani”.

Tinand cont de faptul ca la terminarea studiilor doar 10% dintre studentii basarabeni sositi in Romania se intorc inapoi in Republica Moldova, conform unui Raport al Centrului Roman de Politici Europene, OSBT solicita remedierea acestei situatii care-i discrimineaza pe studentii straini, dar in special pe basarabeni. (M.I.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

One Response to PROTEST! Studentii basarabeni din Timisoara se considera discriminati fata de colegii romani! “La 100 de ani de la Marea Unire, studentii basarabeni au ajuns sa fie discriminati in Romania!”

  1. serghei says:

    O modificare ciudata a Metodologiei, facuta sigur de un xenofob

Leave a Reply

%d bloggers like this: