BREAKING NEWS! Un maior din cadrul SRI Arad, arestat preventiv intr-un dosar de trafic de droguri instrumentat de procurorii DIICOT    Directorul Politiei Locale Timisoara, Dorel Cojan, care cumuleaza salariul de functionar public cu pensia MAI, a avut anul trecut venituri de aproape 150.000 de lei     Tribunalul Timis a emis un mandat de arestare pe 30 de zile pentru Vajna Franz, acuzat de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte    Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au decis cercetarea in libertate a lui Fercovici Ciprian, acuzat de comiterea a doua fapte de violare de domiciliu    Pasagerul cu numarul 1.000.000, primit cu sampanie pe Aeroportul International Timisoara    Atentate teroriste soldate cu morti si raniti in Spania, Rusia, Finlanda si Australia, agresorii folosind masini sau arme albe

LOVITURA DE PRESA! Fratii Cristescu sunt noii proprietari ai ziarului Renasterea banateana! Tranzactie de cateva milioane de euro a fost parafata cu fosta sotie a miliardarului Iosif Constantin Dragan

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

fratiicristescu

Apropierea alegerilor parlamentare din acest an a grabit, oarecum, una dintre cele mai importante tranzactii de pe piata mass-media din zona de vest a tarii. Cotidianul Renasterea banateana, fostul “organ de presa” judetean al PCR pana la revolutia din decembrie 1989, cand s-a numit Drapelul rosu, a fost achizitionat de fratii Emil si Marius Cristescu, actionarii companiei Bega Grup.

De altfel, milionarii banateni si-au tradat interesul pentru Renasterea banateana inca de acum cativa ani, cand, prin Bega Tehnomet, au cumparat 23 % din actiunile Timpress, societatea comerciala care editeaza ziarul.

Asadar, dupa negocieri care dureaza de cativa ani, actionarii firmei care editeaza Renasterea Banateana, Veroniki Holding, Eurofina Romania SA si Fundatia Europeana Dragan Lugoj, aflate impreuna sub controlul fostei sotii a miliardarului lugojean Iosif Constantin Dragan, Veronica Dragan, au decis sa vanda pachetul majoritar de actiuni catre Bega Tehnomet, care face parte din mastodontul economic Bega Grup.

In acest fel, fratii Emil si Marius Cristescu au ajuns sa controleze aproape 80% din actiunile ziarului si, implicit, aproape toata piata presei tiparite din Timisoara. “Stim ca se fac liste cu redactorii care raman, care pleaca, se cauta redactor sef, director, iar din zi in zi asteptam convocarea unei sedinte in care sa se faca marele anunt: fratii Cristescu sunt noii proprietari ai ziarului Renasterea banateana”, ne-a dezvaluit unul dintre jurnalistii din redactia celui mai important ziar din Timisoara.

Deocamdata, suma tranzactiei nu a fost facuta publica, insa specialistii in imobiliare estimeaza un pret de cateva milioane de euro, in conditiile in care in patrimoniul firmei care editeaza ziarul s-ar afla si 3.000 de metri patrati de teren intravilan, o parte aflat chiar in spatele Casei Maghiare, unde se afla sediul publicatiei.

Avand un tiraj mediu zilnic de 14.000 de exemplare, Renasterea banateana a reprezentat o atractie pentru fratii Cristescu nu atat pentru veniturile ce pot fi obtinute din vanzarile la cele 23 de chioscurile de presa proprii si din contractele de publicitate, ci pentru tipografia Timpress, care, mai ales in anii electorali, poate fi transformata intr-o adevarata masina de facut bani.

Nu poate fi ignorat faptul ca la Timpress se tiparesc, de regula, buletinele de vot pentru alegerile locale si parlamentare, dar si Monitorul oficial al Primariei Timisoara, care apare lunar intr-un tiraj de cateva zeci de mii de exemplare.

In prezent, conform datelor publicate pe site-ul ziarului, Timpresul are o cifra de afaceri anuala de 5,8 milioane de lei. (G.I.)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: