BREAKING NEWS! Dosarul in care Stana Izbasa, vedeta muzicii populare banatene, a fost condamnata la inchisoare, revine in atentia publica la 12 ani de la prima sentinta    Fratele cantaretului banatean Lucian Dragan a decedat in urma unui accident rutier    Terenul pe care s-a aflat fosta fabrica Modern, unde ar fi trebuit sa se construiasca un centru comercial, vandut de israelienii de la Plaza Centers cu 7,5 milioane de euro    Atentie, soferi! Pasajul Jiul din Timisoara va fi complet inchis pana in data de 10 septembrie    Amenzi in valoare de 5,7 milioane de lei aplicate de politisti in primele zile ale minivacantei de Sfanta Marie    O asistenta in varsta de 46 de ani, de la un spital din Arad, internata in stare grava la Casa Austria din Timisoara, dupa ce s-a aruncat in gol de la etajul IV al blocului in care locuieste

REVOLTA! Tipografii din Timisoara trag un semnal de alarma, dupa ce, “ilogic”, au fost exclusi de pe lista aplicantilor pentru accesarea de fonduri europene

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

asociatia tipografi

Tipografii din Timisoara, membri ai Asociatiei Tipografilor ”Transilvania”, semnaleaza situatia de criza in care a fost adusa profesia care asigura viabilitatea presei scrise, atat cat mai exista, dupa ce Guvernul Romaniei a decis sa elimine industria tiparului si a cartoanelor de pe lista aplicantilor pentru accesarea de fonduri europene.

“Situatia de criza in care se afla Asociatia Tipografilor ”Transilvania” este generata de anularea drepturilor noastre de a aplica pentru finantari europene in cadrul proiectelor cu finantare 2014 – 2020”, spun tipografii intr-un comunicat de presa, in care anunta ca vor recurge la diverse forme de protest pentru a rezolva aceasta situatie.

In data de 25.07.2016 Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administratiei Publice (MDRAP) a publicat Ghidul solicitantului in versiunea supusa consultarii publice aplicabil pentru Axa Prioritara 2 – Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, vizand Prioritatea de investitii 2.2 – Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor. De la aceasta finantare au fost excluse codurile CAEN aferente industriei tiparului si cartoanelor (grupele 17 si 18).

Tiparul este parte a Industriilor Creative, despre care Romania estimeaza ca vor aduce, pana in 2020, pana la 10% din PIB. Acele industrii a caror finantare Uniunea Europeana o considera o prioritate in strategia pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca.

Valoarea fondurilor alocate fiecarei tari europene pentru perioada 2014 – 2020 urca Romania pe locul 4 din 29. Cu toata generozitatea acestei alocari, cele doua industrii, 17 si 18, absenteaza total nemotivat de pe lista codurilor CAEN eligibile.

Omisiunea pare, mai degraba, o eroare de tastare decat o decizie luata rational, mai ales ca editurile sunt eligibile, iar fabricarea hartiei este eligibila! Cu alte cuvinte, editurile pot concepe si edita, fabricile le pot furniza hartia, dar tiparirea, produsul finit, lipseste cu desavarsire din schema ilogica a guvernantilor care au pecetluit soarta tipografilor pana in 2020.

“Demersul nostru, simultan in cele mai mari orase din Romania, atrage atentia asupra unei posibile crize extrem de importanta in viata economica a Romaniei, criza generata de incapacitatea unor functionari incompetenti, care nu inteleg profunzimea si calitatea muncii de tipografie si tiparitura din Romania. Activitatea noastra este direct legata de viata si viabilitatea presei scrise! Costurile de productie pentru presa tiparita sunt direct legate de capacitatea noastra de a retehnologiza si de a moderniza tipografiile cu fonduri europene”, spun tipografii, care cer reevaluarea situatiei in regim de urgenta, includerea pe lista programelor cu finantare europeana si scoaterea din birourile departamentelor guvernamentale a incopetentilor responsabili cu aceste teme. (M.I.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: