SCANDALUL RARINCA! Maria Grapini il suspecteaza pe presedintele Klaus Iohannis ca a “dejucat” excluderea din magistratura a fostei sefe a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

grapini

Europarlamentara Maria Grapini intervine in scandalul national provocat de condamnarea la 3 ani de inchisoare cu suspendare a Marianei Rarinca, in dosarul in care fosta sefa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a acuzat-o de santaj, si-i cere sefului statului, Klaus Iohannis, sa lamureasca motivele care l-au determinat sa semneze rapid decretul de pensionare a Liviei Stanciu si sa o numeasca in functia de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).


Decizia presedintelui de a semna decretul de pensionare a Liviei Stanciu a lasat fara obiect o cauza aflata pe rolul Curtii de Apel Galati, formata dupa ce pensionara Mariana Rarinca a contestat un raport al Inspectiei Judiciare care o viza pe fosta sefa ICCJ. Din acest motiv, europarlamentarul Maria Grapini ii cere lui Klaus Iohannis sa clarifice “motivele pentru care nu a fost respectat dreptul la contestare a Hotararii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 702/16.06.2016 al doamnei Mariana Rarinca”.

Mai mult, pensionarea pripita a Liviei Stanciu, spune europarlamentara de Timis, a condus si la nerespectarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, care prevedea ca Hotararile Plenul CSM pot fi atacate cu contestatie de orice persoana interesata in termen de 15 zile de la comunicare sau de la publicare. “Petitionara a fost interesata in contestarea Hotararii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 702/16.06.2016, deoarece a formulat o sesizare disciplinara impotriva doamnei judecator Doina Livia Stanciu, iar impotriva rezolutiei de clasare emise de prima Inspectia Judiciara a introdus actiune in anulare in contencios administrativ. Petitionara avea atat interesul exercitarii actiunii disciplinare impotriva doamnei Stanciu, cat si interesul aplicarii acesteia a unei sanctiuni disciplinare a excluderii din magistratura”, precizeaza Maria Grapini intr-o scrisoare adresata presedintelui Klaus Iohannis.

In opinia sa, eliberarea din functia de judecator a doamnei Doina Livia Stanciu, inainte de solutionarea contestatiei in anulare a Marianei Rarinca, a salvat-o pe fosta sefa a ICCJ de la o iminenta excludere din magistratura, cu consecinta inlaturarii de pe lista judecatorilor CCR. (G.I.)

Leave a Reply