Traditii comune! “Malanca Bucovineana” va deveni un festival international al obiceiurilor de iarna, au decis consilierii locali din Suceava si Cernauti

capra-malanca

Festivalul „Malanca Bucovineana”, care se desfasoara anul, in decembrie, la Cernauti si atrage mii si mii de spectatori din Ucraina si Romania, va obtine un statul de festival international.


Aceasta decizie a fost luata cu prilejul sedintei comune a Consiliului Judetean Suceava si a Consiliului Regional Cernauti, care a avut loc in data de 21 octombrie, la Suceava, mai cu seama ca identitatea acestor obiceiuri este reprezentativa pentru unitatea regionala a Bucovinei.

“De-acum, pe langa mult-indragitele colective si grupuri amatoricesti din Crasna, Vascauti, Horbova si Costiceni, la Festivalul International al Culturii Traditionale „Malanca Bucovineana” din Cernauti vor participa si colectivele romanesti din sudul Bucovinei (Vicovul de Sus, Campulung Moldovenesc si alte localitati din judetul Suceava)”, se mentioneaza in Libertatea cuvantului, ziarul de limba romana din Cernauti.

„Zona Bucovinei contine un specific aparte care deja a disparut in Europa. Acestea sunt traditiile, obiceiurile si sarbatorile noastre comune” – a spus Gheorghe Flutur presedintele Consiliului judetean Suceava.

Totodata partile au decis sa elaboreze o strategie de conservare si promovare a patrimoniul cultural al ambelor regiuni.

S-a stabilit elaborarea unui calendar comun, care sa contina informatii si evenimente semnificative din cele doua regiuni. S-a discutat si despre analizarea posibilitatii si oportunitatii dezvoltarii unor rute si pachete turistice comune. (M.I.)

 

Leave a Reply