BREAKING NEWS! Un maior din cadrul SRI Arad, arestat preventiv intr-un dosar de trafic de droguri instrumentat de procurorii DIICOT    Directorul Politiei Locale Timisoara, Dorel Cojan, care cumuleaza salariul de functionar public cu pensia MAI, a avut anul trecut venituri de aproape 150.000 de lei     Tribunalul Timis a emis un mandat de arestare pe 30 de zile pentru Vajna Franz, acuzat de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte    Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au decis cercetarea in libertate a lui Fercovici Ciprian, acuzat de comiterea a doua fapte de violare de domiciliu    Pasagerul cu numarul 1.000.000, primit cu sampanie pe Aeroportul International Timisoara    Atentate teroriste soldate cu morti si raniti in Spania, Rusia, Finlanda si Australia, agresorii folosind masini sau arme albe

VOT FINAL! Imunitatea avocatilor in fata procurorilor si a anchetelor penale, votata in Camera Deputatilor! Interdictia de a fi agenti acoperiti sau colaboratori ai serviciilor secrete, eliminata din lege

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

avocati

Legea avocatilor a fost adoptata, marti, de Camera Deputatilor in unanimitate, cu 237 de voturi, dupa modificari succesive in Comisia juridica, in ciuda faptului ca a fost criticata ca ar introduce o asa-zisa imunitate pentru aparatorii in roba.

Potrivit actului normativ, avocatilor nu le pot fi ridicate sau confiscate ”inscrisurile care contin comunicari intre client si avocatul sau si inscrisurile care contin consemnari efectuate de catre avocat cu privire la aspecte referitoare la apararea unui client”.

Exceptia potrivit careia, totusi, avocatilor le puteau fi ridicate sau confiscate inscrisuri, ”in situatia in care din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca avocatul a comis infractiuni in exercitarea activitatilor specifice profesiei”, a fost eliminata in plen la initiativa deputatului UDMR Mate Andras Levente.

O alta prevedere a legii statueaza ca ”raportul dintre avocat si persoana pe care o asista sau o reprezinta nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decat daca exista date ca avocatul savarseste ori pregateste savarsirea unei infractiuni dintre cele prevazute in art. 139 ali. (2) din Codul de procedura penala”.

Articolul 139 alin. (2) din Codul de procedura penala prevede ca ”supravegherea tehnica se poate dispune in cazul infractiunilor contra securitatii nationale prevazute de Codul penal si de legi speciale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de droguri, de trafic de arme, de trafic de persoane, acte de terorism, de spalare a banilor, de falsificare de monede ori alte valori, de falsificare de instrumente de plata electronica, contra patrimoniului, de santaj, de viol, de lipsire de libertate, de evaziune fiscala, in cazul infractiunilor de coruptie si al infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, al infractiunilor care se savarsesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicatii electronice ori in cazul altor infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare”.

De asemenea, potrivit noii legi, avocatii sunt exceptati de la denuntarea infractiunilor ”despre care iau la cunostinta in exercitarea profesiei”, cu exceptia celor de ”omor, ucidere din culpa sau alta infractiune care a avut ca urmare moartea unei persoane; genocid, infractiuni contra umanitatii sau infractiuni de razboi contra persoanelor si cele prevazute de art. 32-38 din legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului”.

Comisia juridica a eliminat, potrivit raportului final, articolul care interzicea avocatilor sa fie lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Legea avocatilor a fost retrimisa de mai multe ori la Comisia juridica si a fost criticata de ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, dar si de Guvern, de DNA si CSM, pe motiv ca ar duce la o forma de imunitate pentru avocati si un ”statut de impunitate fara echivalent”.

Modificarile la legea avocatilor au fost initiate de 30 de parlamentari de la toate partidele politice. Legea merge la promulgare. (V.E.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: