FILIERA CEREALELOR! “Regele granelor” din Timis, trimis in judecata pentru evaziune fiscala si spalarea a aproape un milion de dolari

POPA-cereale

Procurorii DNA Timisoara au finalizat ancheta in cazul filierei cerealelor din Timis si au dispus trimiterea in judecata a afaceristului Popa Dumitru Cristian, supranumit si “regele cerealelor”, fost administrator al firmelor SC Cargo Pro Cereal Company SRL, SC Cargo Pro Cereal Trading SRL si SC INC 1975 SRL, care este acuzat de o evaziune fiscala de aproape 3 milioane de euro, spalare de bani, dar si constituire de grup infractional organizat.


In acest dosar au mai fost trimisi in judecata si complicii “regelui”, respectiv Dragos Ciprian Negoita, Ioan Cadariu, Ionut Ivancea, Vasile Cacareaza, Cristian Brosteanu, Sergiu Ioan Stanescu, Marius Mircea Mateescu si Alin-Mihai Marinescu-Chineata, toti fiind acuzati de complicitate la evaziune fiscala si constituire unui grup infractional organizat.

Procurorii au stabilit ca, incepand cu 2007, firmele controlate de Popa Dumitru Cristian au achizitionat cereale si plante tehnice de la persoane fizice si juridice, fara documente legale de provenienta, marfa fiind vanduta mai departe catre beneficiarii finali. Pentru a eluda bugetul statului, acesta a folosit ca intermediare mai multe firme fantoma, care ulterior au fost vandute unor cetateni din Serbia.

Totodata, pentru a ascunde si disimula provenienta sumelor de bani obtinute din evaziune fiscala, acesta a dispus intocmirea a 223 de contracte de creditare ale societatilor comerciale INC 1975 SRL, prin intermediul carora a fost spalata suma de 3,8 milioane de lei. Prin aceasta conduita infractionala, inculpatii au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de aproape 11 milioane de lei.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurator pe 42 de autoturisme si camioane, dar si pe conturile bancare ale  SC INC 1975 SRL si SC Cargo Pro Cereal Trading SRL. Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare Tribunalului Timis. (Gigi Ilas)

Leave a Reply