TROC DIPLOMATIC! Ucraina se ofera sa primeasca refugiati sirieni, daca Uniunea Europeana ridica obligativitatea vizelor pentru cetatenii ucraineni

ukraina-refugiati

Ucraina ar putea primi refugiati sirieni pe teritoriul sau, in schimbul ridicarii regimului de vize cu UE pentru cetatenii sai. Aceasta perspectiva a fost invocata de viceministrul Justitiei in chestiunile Integrarii Europene, Serhii Petuhov. „Liderii europeni nu se grabesc sa ridice vizele pentru Ucraina, pentru ca au frica de reactia alegatorilor privind refugiatii”, a explicat Petuhov, citat de ziarul Libertatea cuvantului.


Oficialul spune ca „Ucraina ar putea prelua benevol cota Olandei privind refugiatii”. Declaratia lui Petuhov este criticata vehement pe retelele de socializare. Cetatenii ucraineni se pronunta categoric impotriva primirii refugiatilor sirieni, pe motiv ca avem si asa foarte multi refugiati interni din Donbas, a caror probleme raman pana in prezent nerezolvate.

In plus, conform rezultatelor unui studiu efectuat de grupul de studii sociologice Rating, doar 39% dintre respondenti au mentionat ca pentru ei este importanta anularea regimului fara vize cu Uniunea Europeana.

Reamintim ca, in data de 17 noiembrie, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat principiul ridicarii vizelor de scurta durata pentru cetatenii ucraineni, dupa masura similara decisa luna trecuta pentru georgieni. (Gabriela Gaspar)

 

Leave a Reply