Ungaria sfideaza Ziua Nationala a Romaniei! Diplomatii au primit interdictie sa participe la festivitati, sub pretextul ca “maghiarii nu au ce sarbatori pe 1 Decembrie!”

ministrul-externe-hu

Diplomatii maghiari au primit interdictie sa participe la receptiile organizate de ambasadele Romaniei cu ocazia Zilei Nationale. Potrivit unui saptamanal ungar, dispozitia a venit direct de la ministrul de externe, Peter Szijjarto.


Ambasada Romaniei la Budapesta a organizat, saptamana aceasta, receptia de Ziua Nationala, iar in discursul sau, ambasadorul Marius Lazurca a amintit ca, anul acesta, se implinesc 20 de ani de la semnarea Tratatului de baza romano-ungar. La receptie nu a participat niciun reprezentat al guvernului maghiar.

Ministerului Afacerilor Externe si Comertului Exterior de la Budapesta a fost interpelat de Hvg.hu daca a fost emis un astfel de ordin si daca, in momentul in care a fost emis, s-a luat in considerare daca o astfel de mutare ar putea avea un impact asupra relatiilor bilaterale romano-ungare.

„Intrucat maghiarii nu au ce sarbatori pe 1 decembrie, ministrul pentru Comert exterior si al Afacerilor externe au interzis tuturor diplomatilor si angajatilor ministerului sa participe la ceremoniile prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei”, a fost raspunsul reprezentantilor ministerului. De asemenea, s-a mai precizat ca Peter Szijjarto a informat parlamentarii unguri in doua ocazii cu privire la aceasta interdictie.

“O asemenea decizie este greu de inteles, cu atat mai mult cu cat respectul fata de valorile si simbolurile nationale ale unei tari sunt parte componenta indiscutabila a setului de valori pe care se bazeaza insesi Uniunea Europeana si comunitatea trans-atlantica. Romania a fost si este un stat care va ramane profund atasat respectului acestor valori”, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe. (V.E.)

Leave a Reply