MOMENT ISTORIC! Romanii din Serbia s-au unit sub sigla unei singure organizatii: Uniunea Romanilor din Serbia! URS va reprezenta intersele a peste 250.000 de romani care traiesc la sud de Dunare

romani-serbia

Ziua Nationala a Romaniei a adus o decizie istorica pentru romanii din Serbia. Treisprezece dintre cele mai importante organizatii etnice care activeaza in aceasta tara au decis, la Kladovo, sa infiinteze Uniunea Romanilor din Serbia, un organism care-si propune sa reprezinte interesele a peste 250.000 de romani care traiesc la sud de Dunare, sa lupte pentru castigarea drepturilor si libertatilor care le sunt ingradite.


Dreptul de a vorbi in limba materna la scoala si in biserica, dreptul de a-si pastra obiceiurile, dreptul de a-si pastra cultura, traditia si identitatea nestirbite, acestea sunt drepturile elementare pentru care romanii din Serbia lupta de cand in tara vecina s-a instalat democratia.

Initiatorul si sufletul acestei uniuni istorice a romanilor din Serbia a fost Tihan Matasarevici, directorul Centrului Cultural Romanesc din Kladovo si presedinte al Asociatiei pentru Traditia si Cultura Romanilor „Dunarea”, care a spus ca nu intamplator a fost aleasa ziua de 1 Decembrie pentru realizarea acestei uniuni. „In aceasta zi istorica pentru romani, ziua cand s-au unit si fratii nostri din tara mama, ne-am inteles foarte bine. Presedintii celor treisprezece organizatii care au participat la intalnirea din acesta seara au decis ca si noi, romanii din Serbia, sa ne unim in acesta zi istorica. Cred ca dupa acest act vom avea o valoare si noi, romanii, pentru ca iata, acum a venit ziua in care am decis formarea acestui organism care ne va reprezenta interesele in fata institutiilor statului sarb. Cred ca este important de spus ca ideea aceasta de uniune a tuturor ONG-urilor romanesti din Serbia a venit de la popor, ea nu a venit de la noi. Iar directia noastra principala va merge pe ideea ca tot mai multi romani trebuie sa inteleaga cat de importanta este pastrarea limbii, a culturii si a identitatiii noaste”, a spus Matasarevici, cu convingerea ca acest moment istoric va fi recunoscut si de catre autoritatile de la Bucuresti. Aceeasi idee a fost impartasita si de un alt lider al uniunii, Boian Barbuta. “Scopul nostre este ca in doi ani sa avem zece reprezentanti la Consiliul National, acesta este primul scop, iar apoi sa fim recunoscuti de statul roman ca o institutie serioasa si sa fim si ajutati si financiar pentru a putea sa facem mult mai multe lucruri pentru romanii din Serbia. Dar trebuie in primul rand sa fim recunoscuti de statul roman, noi nu putem face nimic daca nu vor fi recunoscuti de autoritatile de la Bucuresti”.

Primul presedinte al Uniunii Romanilor din Serbia a fost ales dr. Aleksander Najdanovic, un tanar roman din Serbia, de mare perspectiva, un luptator pentru drepturile romanilor din Serbia si fost reprezentant al studenilor romani din Serbia in Romania, in calitate de presedinte al Asociatiei Studentilor Timoceni. Aleksander Najdanovic a studiat medicina generala la Universitatea din Craiova.

uniune-romani-serbia

Cei 54 de delegati prezenti la Adunarea Constitutiva a Uniunii Romanilor din Serbia (URS), au ales prin vot direct organele de conducere cu mandat de doi ani. In calitate de presedinte a fost ales Aleksander Najdanovici; vicepresedinte – dr. Dorinel Stan si secretar – Ljubomir Brandusan.

„Unirea frateasca a mediului asociativ romanesc din Serbia de Rasarit (Timoc, Valea Moravei) si Voivodina (Banat) este un act istoric in istoria moderna a romanilor din Serbia, reprezentat de infiintarea aliantei unice romanesti Uniunea Romanilor din Serbia – Unija Rumuna Srbije (URS)”, se arata in comunicatul de presa al URS.

La fondarea federatiei romanesti si-au unit fortele 13 organizatii si asociatii reprezentative: Romanii Independenti din Serbia (presedinte – dr. Dorinel Stan), Asociatia „Uniunea Romanilor” (presedinte – Ljubomir Brandusan), Renasterea Romanilor din Serbia (presedinte – Vlada Savici), Asociatia „Familia” (presedinte – Traian Trifu-Cata), Asociatia „Banatica” (presedinte – Octavian Suciu), Initiativa Romanilor din Serbia (presedinte Bojan Barbuta), Centrul Cultural Informativ al Romanilor (presedinte – Daniel Petkovski), Uniunea Romanilor din Serbia „Dunarea” (presedinte – Bojko Stankovici), Agentia pentru Informarea si Documentarea Romanilor (presedinte – Zoran Sibinovici), Asociatia Cadrelor Didactice de Etnie Romana din Serbia (vicepresedinte – Cristian Cacovan), Asociatia pentru Traditia si Cultura Romanilor „Dunarea” (presedinte-Tihan Matasarevici), KUD „Aleksa Nikolici” (presedinte – Bane Kraciunovici), Curcubeul (presedinte – Sasa Jovanovici). La Uniunea Romanilor din Serbia (URS) pot adera si alte organizatii cu profil romanesc din Serbia. (Mara Ion)

Sursa foto: jurnalromanesc.ro

Leave a Reply