Candidatii PMP spun STOP vanzarii pamantului romanesc!

pmp10

Candidatii Partidului Mişcarea Populara trag un semnal de alarma cu privire la exploatarea terenurilor arabile de catre straini.


In momentul de fata, aproximativ 40% din suprafata arabila a Romaniei a ajuns in posesia cetatenilor din alte tari. In Timis, mai mult de o treime dintre terenurile agricole, adica 150.000 de hectare, a ajuns pe mana strainilor.

 „Am ajuns sa ne vindem tara la bucata, si nimeni nu face nimic. Si asta chiar daca inclusiv Comisia Europeana de Agricultura a tras un semnal de alarma cu privire la acest fenomen ingrijorator, de acaparare a terenurilor agricole de catre cetateni straini. Nu este posibil ca Statul Roman sa ramana nepasator. Noi vrem sa stopam vanzarea pamantului romanesc si sa ii incurajam pe agricultorii nostri sa exploateze terenurile pe care le dețin”, spune Cornel Samartinean, candidat PMP Timis la Camera Deputatilor.

In acest sens, reprezentanții Partidului Miscarea Populara vin cu un pachet de masuri radicale, care, transpuse in initiative legislative, vor crea cadrul dezvoltarii durabile a sectorului agricol.

“O solutie ar fi imprumuturile cu dobanda redusa pentru cumpararea de teren agricol de catre tinerii fermieri romani, garanția fiind chiar terenul. De asemenea, vrem sa stimulam producția prin finanțarea inființarii de ferme horticole si susținerea formelor asociative, sprijin pentru inființarea punctelor de colectare si condiționare a legumelor si fructelor. Ajutorul din partea statului se va focusa pe dezvoltarea horticulturii, in special legumicultura si pomicultura, tinta fiind asigurarea in viitorul apropiat a 80% din nevoia de fructe si legume din producția interna, dar şi susținerea agriculturii tradiționale, a micilor ferme gospodaresti, ce produc marfa puțina, de calitate, utilizand tehnologii tradiționale”, explica Radu Sumalan, candidat din partea PMP Timis pentru Senatul Romaniei.

Candidații PMP ridica si problema subvențiilor pentru agricultori, care nu sunt corelate cu nevoile si care de cele mai multe ori vin cu intarziere. Drept urmare, printre primele proiecte ale viitorilor parlamentari PMP se numara acordarea subvențiilor APIA inainte de cele doua campanii, cea de toamna (septembrie) si cea de primavara (in februarie), astfel incat fermierii care lucreaza in cultura mare sa dispuna de fonduri pentru achiziția de input-uri pentru inființarea culturilor.

(P) Publicat la comanda PMP Timiş, Publicat de ImpactPress, Cod mandatar financiar: 11160002

Leave a Reply