Directorul STS, Marcel Opris: Alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi “probabil cele mai transparente” care s-au desfasurat vreodata in istoria Romaniei! VEZI ce masuri de siguranta au fost luate

marcel-opris-mfax

Directorul Serviciului de Transmisiuni Speciale, Marcel Opris, a anuntat, joi, la inceputul sedintei Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activitatilor de organizare a alegerilor, ca scrutinul electoral din 11 decembrie va fi, probabil, cel mai transparent din istoria Romaniei.


“Daca un operator STS, cineva din BEC face vreo operatiune in sistemul informatic prin care sa altereze corectitudinea votului, urmele raman acolo si sunt la dispozitia justitiei. Am dat dispozitie ca orice fel de operatiune informatica sa se jurnalizeze si sa se pastreze atat cat spune legea. Daca e o infractiune, noi vom pastra aceste jurnalizari pana cand se stinge efectul infractiunii”, a declarat Opris, cu precizarea ca este exclusa orice fel de posibilitate ca in sistemele electronice sa fie intr-un fel alterata vointa cetatenilor.
El a aratat ca exista o serie de elemente de noutate menite sa contribuie la o mai mare transparenta a procesului de vot. In acest context, el s-a referit la procesele verbale intocmite la inchiderea sectiilor de vot.

“Nu va mai exista nicio interventie umana in acest proces, in sensul ca la ora 12 noaptea fix toate procesele verbale completate electronic de catre presedintii sectiilor de vot, asistati de operatori, vor fi publicate automat de sistem intr-un format in care presa si partidele il pot prelua”, a afirmat Opris.

De asemenea, seful STS a vorbit despre filmarea operatiunii de numarare a voturilor, precizand ca aceasta nu este “o masura doar declarativa” si ca exista un sistem care sa monitorizeze daca se filmeaza sau nu.

“Neefectuarea acestei operatiuni de filmare este infractiune fiindca inseamna alterarea procesului electoral. In momentul in care undeva, la o sectie de vot, unei tablete, unui dispozitiv de genul acesta i s-a intrerupt functionarea aplicatiei de inregistrare video, in centrul de monitorizare se semnaleaza automat acest lucru. Este atentionata persoana care raspunde de buna desfasurare a activitatilor in sectia de vot si se va vedea daca e un incident tehnic sau daca a fost o intrerupere voluntara”, a explicat Marcel Opris.

Acesta a declarat ca filmarile vor fi pastrate trei luni, dupa care vor fi distruse, impreuna cu dispozitivele de stocare pe care se afla, urmand a fi pastrate doar in cazul in care Biroul Electoral Central sau organele legii solicita vreuna dintre inregistrari.

Potrivit sefului STS, pana in acest moment s-au desfasurat doua teste care au verificat inclusiv capacitatea de a filma a tabletelor. “Operatorii au fost extrem de responsabili. Din 19.047 de sectii de pe intreg mapamondul, am avut 46 de operatori care din diverse motive nu au participat la cele doua simulari”, a afirmat Opris.

In ceea ce priveste semnalarile de vot multiplu, el a spus ca acestea pleaca automat la politie, fara a fi filtrate de sistemul gestionat de STS. “In momentul in care un CNP a fost introdus a doua oara in sistem cu intentia de a vota se genereaza informatic o semnalare care pleaca automat la politie”, a sustinut Marcel Opris.

Leave a Reply