EXPLOZIV! Subprefectul de Timis, Zoltan Marossy, demis din functie in urma unui interviu in care vorbeste despre autonomie! In opinia sa, sintagma “stat national unitar” este eronata

zoltan-marossy-subprefect-timis

Premierul Dacian Ciolos a decis, la propunerea Ministerului de Interne, eliberarea din functie a subprefectului de Timis, Zoltan Marossy, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului. Subprefectul de Timis a facut, miercuri, o serie de aprecieri legate de autonomie in unele zone din Romania, in cadrul unui interviu pentru site-ul de stiri Pressalert. In opinia lui Zoltan Marossy, in Constitutie, sintagma “stat national unitar” este eronata.


“Se face o confuzie teribila intre secesiune, autonomie… si alte variante pe care nu le repet sa nu dau idei la astia cu fluturii. Si eu imi doresc autonomie”, a mai spus Zoltan Marossy. “Prefectul trebuie sa respecte Constitutia, nu sa o interpreteze”, a spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

Potrivit Pressalert.ro, despre problema autonomiei ceruta in anumite zone din Romania, Marossy a precizat ca unele persoane nu cunosc notiunile despre care vorbesc. “Ei nu fac clar diferenta. Teritoriile integrate in Romania de la 100 minus doi ani sunt la ora aceasta totalmente integrate in statul national roman. In Constitutie acea sintagma e eronata (n.r. stat national unitar), deoarece ii exclude pe toti ceilalti care nu sunt etnici romani. In partea mai de vest a Europei acel ‘nationality’ nu inseamna cetatenie, ci etnicitate, ori aici cand s-a facut Constitutia nu s-a facut aceasta diferenta si s-a preluat sintagma ad literam care ultima data a fost in constitutia lui Mussolini, ceea ce nu e foarte ok”, a precizat Marossy pentru Pressalert.ro.

“Oameni cu fluturi in cap au fost, sunt si vor fi intotdeauna. Dintre astia, unul intr-un milion e in geniu. Pe de alta parte, autonomie, in sensul conducerii aproape de omul care locuieste pe acel teritoriu e foarte uzual in Europa si e dorit in Romania. Se face o confuzie teribila intre secesiune, autonomie¬ si alte variante pe care nu le repet sa nu dau idei la astia cu fluturii. Si eu imi doresc autonomie”, a mai afirmat Zoltan Marossy. “Chestia asta ungureasca e bau-baul celor care nu vor sa-si piarda peschesurile”, a mai spus Marossy. “Autonomia trebuie sa vina ca un fel de satisfacere a nevoilor populatiei de acolo. Daca intr-o regiune istorica nu e nevoie nu trebuie sa le bagi pe gat autonomia. Intr-o alta zona istorica, in Banat de exemplu, unde traditia a facut ca oamenii sa fie obisnuiti sa se autogospodareasca, poate ca majoritatea vor”, mai considera Marossy.  (Mara Ion)

Leave a Reply