Exces de putere al unui procuror de la DNA Timisoara in anchetarea unui avocat si a unui politist! CEDO a condamnat statul roman la plata a 5.000 de euro daune

tiba-av

Avocatul arestat impreuna cu fostul sef al Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Timisoara, comisarul sef Viorel Renu, in decembrie 2008, sub acuzatia de trafic de influenta, a reclamat la CEDO un abuz al procurorilor comis impotriva sa, mai exact faptul ca a fost privat de libertate in mod nelegal.


Astazi, la opt ani de la momentul in care avocatul Tiberiu Tiba a fost saltat de politisti si adus la DNA Timisoara, judecatorii de la CEDO au stabilit faptul ca mandatul de aducere a fost emis cu exces de putere de catre procurorul DNA Ionut Vasile si, in consecinta, a obligat statul roman sa-i plateasca daune morale de 5.000 de euro.

„Mandatul din 11 decembrie 2008 emis de procuror in baza art. 183 alin. (2) din vechiul Cod de procedura penala nu a oferit niciun motiv pentru care aceasta masura a fost necesara pentru audierea reclamantului in calitate de acuzat… Faptul ca celalalt suspect era ofiter de politie ar fi putut constitui un motiv care sa justifice emiterea unui mandat de aducere pentru persoana respectiva, dar nu si pentru reclamant”, au stabilit judecatorii de la Strasbourg, cu precizarea ca privarea de libertate a reclamantului de la ora 8 dimineata pana la ora 17,10, in ziua de 12 decembrie 2008, a fost incompatibila dreptul la libertate si la siguranta.

Reamintim ca atat avocatul, cat si fostul sef al Biroului de Investigatii Criminale Timisoara au fost arestati preventiv in data de 12 decembrie 2008, fiind acuzati de trafic de influenta, respectiv de complicitate la trafic de influenta.

Mai exact, conform rechizitoriului procurorilor DNA, in perioada iulie – decembrie 2008, comisarul sef Viorel Renu, impreuna cu avocatul Tiberiu Tiba, din Baroul Bihor, arestat in acelasi dosar, i-a pretins unui arestat preventiv din Penitenciarul Timisoara suma de 7.000 de euro pentru a-i influenta pe magistratii inaltei Curti de Casatie si Justitie sa stramute dosarul in care era judecat puscariasul Iacob Schein, pe rolul altei instante din tara. Din banii solicitati s-a primit o prima transa de 2.000 de euro prin intermediul mamei detinutului, Ileana Schein, dupa care au intrat pe fir procurorii anticoruptie.

Ambii inculpati au fost condamnati la cate 4 ani de inchisoare. (G.I.)

 

Leave a Reply