PREMIERA! Filmul documentar Camera Obscura, povestea cinecluburilor din Romania in anii comunismului! Cum au scapat autorii filmelor de amator de ochiul vigilent al Securitatii?

invitatie-timisoara

Teatrul National din Timisoara gazduieste, duminica, 18 decembrie, de la ora 19, la Sala 2, un eveniment special, care face parte din suita manifestarilor comemorative dedicate implinirii a 27 de ani de la izbucnirea revolutiei din decembrie 1989: premiera filmului documentar Camera Obscura.


Camera Obscura este un film documentar despre cinecluburile existente in Romania in anii comunismului. A face film de amator in acei ani era o aventura. A incerca sa oferi o alternativa culturii oficiale a filmului romanesc din acei ani, osificat intr-o ideologie primitiva, putea fi un demers periculos, caci ochiul vigilent al Securitatii putea pulveriza cariere sau chiar distruge vieti.

Cel mai important cineclub al acelor ani era Cineclubul CFR Timisoara, care functiona pe langa Regionala de cai ferate. Filmele facute aici nu erau de regula situate “pe linia” ideologica atat de necesara supravietuirii  intr-o zona culturala. Erau mici bijuterii cinematografice provocatoare si insolente la adresa bunul simt comun, creative in cel mai inalt grad, si cumva datatoare de speranta. Speranta ca intr-o zi libertatea, cuvant atat de abstract in acele vremuri, va putea fi candva posibila.

Aici au lucrat oameni talentati si dedicati ca Iosif Costinas, Vasile Moise, Ioan Cochinescu, Tatiana Costinas, Gheorghe Sfaiter, Lucian Ionica, Mihai Zegrea, Nicolae Lengher, Decebal Nedelea, Vasile Sepi, Mircea Radu. Ei au crezut cu fanatism in rolul filmului in viata comunitatii si au dat nu o data prin filmele lor dovada de un simt civic mult evoluat fata de standardele epocii.

Filmul Camera Obscura e cumva implicit dedicat Timisoarei. Nu numai pentru ca aici a functionat cel mai important cineclub al acelor ani. Ci si pentru faptul ca de aici a pornit scanteia care a schimbat istoria Romaniei din temelii. Scanteie admirabil surprinsa de cativa cineclubisti ai acelor ani!   

O productie Scharf film, 2016. Producator  Liviu  Marghidan. Scenariul si regia Gheorghe  Preda.  Filmul este realizat cu participarea Centrului National al Cinematografiei. Producator executiv Mihai Gheorghe. Ilustratia muzicala Anca Dumitrescu Bala. Editor Marius Serban. Director de imagine Liviu Marghidan.

Intrarea in sala de spectacol se face pe baza de invitatii, acestea putand fi obtinute la Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti” si Agentia „Sala 2”, intre orele 11-19), in limita locurilor disponibile (M.I.).

 

Leave a Reply