Serviciu aproape secret! Un teren ultracentral de aproape 1 milion de euro, “cadoul” Primăriei Timişoara pentru Iulius Group şi proiectul Openville

openville-1

In campania electorala recent incheiata, detectivul particular Petrica Folica, candidat independent la Camera Deputatilor, a facut o dezvaluire socanta. Terenul din vecinatatea centrului comercial Iulius Mall Timisoara – pe care compania Iulius Group a inceput, in septembrie 2015, implementarea proiectului multifunctional Openville – a fost cedat constructorului cu titlu gratuit de catre Primaria Timisoara.


Este vorba despre 12.532 de metri patrati de teren, pe care urma sa treaca inelul II de circulatie al orasului. Paradoxal, acest teren ultracentral a fost achizitionat de catre Primaria Timisoara, in anul 2002, cu aproape 1 milion de euro, bani platiti din bugetul local, tocmai de la acelasi Iulius Group.

Asadar, Primaria Timisoara cumpara un teren pentru construirea inelului II de circulatie al orasului, timp de 13 ani nu executa nicio lucrare pe acest teren, iar in 2015 il restituie vânzatorului, cu titlu gratuit, pentru ca acolo sa se construiasca cladirile Openville. Pare destul de greu de inteles mecanismul acestei afaceri pentru administratia orasului, daca nu cumva ne aflam in fata unui “tun” de 1 milion de euro dat la bugetul local, asumat de primarul Nicolae Robu, in favoarea grupului de firme detinut de ieseanul Iulian Dascalu.

Daca aceasta “donatie” imobiliara va scapa si de vigilenta inspectorilor Curtii de Conturi, in momentul in care va avea loc descarcarea de gestiune publica pe anul 2015, inseamna ca ne aflam in plin univers kafkian, iar banii contribuabililor se joaca la ruleta anumitor interese destul de secrete si de obscure.

Primaria Timisoara cumpara cu aproape 1 milion de euro un teren pe care-l putea obtine gratis

sorin-dragoi-si-nicolae-robu

In anul 2002, Primaria Municipiului Timișoara a achizitionat de la SC Iulius Group SRL un teren cu suprafata de 12.531 metri patrati, aferent inelului II de circulatie al orasului, teren pentru care a platit din bugetul local suma de 70USD/mp, plus TVA. Adica, aproape 1 milion de euro. Achizitionarea terenului a fost aprobata de catre Consiliul Local Timișoara, prin HCL nr. 356 din data 12/10/2002, având in vedere și referatul favorabil al primarului Gheorghe Ciuhandu, referat nr. SC2002-19641/03.12.2002.

Aici, se cuvine sa facem o precizare. Primaria Timisoara a cumparat, cu aproape 1 milion de euro, un teren pe care l-ar fi putut obtine si prin expropriere pentru utilitate publica, deoarece pe acolo ar fi trebuit sa treaca inelul II de circulatie al orasului. Mai mult, acel teren facea parte dintr-un lot de 12 hectare ce fusese cumparat, cu doar câteva luni mai devreme, in februarie 2002, de Iulius Group SRL, fara licitatie, de la Societatea Nationala de Radiocomunicatii SA. Pretul platit, unul cu adevarat special: 25 de dolari pe metru patrat, plus construirea unei cladiri la Ortisoara. Mutarea antenelor de radiocomunicatii de la Timisoara la Ortisoara a ramas in sarcina vânzatorului. Din motive nestiute, dar banuite, Primaria Timisoara nu numai ca nu face demersuri pentru a obtine terenul necesar inelului II de circulatie in mod gratuit, prin expropriere pentru lucrari de utilitate publica, nu numai ca nu negociaza cu Societatea Nationala de Radiocomunicatii SA sa-l achizitioneze cu 25 de dolari metru patrat, ci asteapta ca tranzactia sa fie facute de Iulius Dascalu, pentru ca mai apoi sa cumpere terenul de 1,2 hectare de la noul proprietar cu 70 de dolari metru patrat.

„Am incercat, dar nu s-a putut. Era pregatit totul pentru un tun imobiliar. Când a ajuns terenul la firma privata nu am trecut la expropiere pentru ca legea are o multime de interpretari si ar fi fost o operatiune greoaie. Am fi stat trei, cinci ani, ca sa obtinem exproprierea. A fost decizia Executivului de a cumpara. Nu ma pronunt cu ce a fost dupa aceea, deoarece a fost o comisie de negociere, o hotarâre de consiliu local”, a declarat la vremea respectiva secretarul primariei, Ioan Cojocari, considerat „eminenta cenusie”, a administratiei Ciuhandu. Deși a cheltuit banii timișorenilor pentru cumpararea terenului, dupa tranzactie, nici administratia primarului Gheorghe Ciuhandu, nici cea a primarului Nicolae Robu nu a finalizat inelul II de circulatie al orașului, ci a construit doar un drum care, si in prezent, asigura doar accesul la centrul comercial Iulius Mall. Practic, terenul a fost amenajat pe bani publici, in beneficiul vânzatorului. In anul 2005, S.C. Iulius Group S. R.L. a finalizat construirea Iulius Mall in vecinatatea parcelei de teren vânduta, in 2002, cu aproape 1 milion de euro, Municipiului Timișoara.

Cadou imobiliar de 1 milion de euro pentru Iulian Dascalu

folica-3

In anul 2015, prin adresa cu numarul CP 2015 -34/08.04.2015, SC Iulius Trust SRL a solicitat Primariei Municipiului Timișoara ca terenul de 12.531 mp, pe care in 2002 il vânduse Municipiului Timișoara, sa fie inclus cadastral in zona din vecinatatea a Iulius Mall, unde societatea privata dorea sa se extinda și sa construiasca – PUZ zona mixta: comerciala, de servicii și de birouri ”Openville”. Generos din fire, mai cu seama când este vorba despre banii timisorenilor, nu ai sai personali, primarul Nicolae Robu a intocmit rapid referatul cu nr. CT2015 – 34/30.04.2015 si a aprobat acesta solicitare.

Deși era 30 aprilie 2015, la SC Iulius Trust SRL a venit ”Moș Nicolae” și ii aduce cadou aprobarea ca, in mod gratuit, sa construiasca și sa se extinda pe terenul de 12.531 mp pe care Primaria Municipiului Timișoara este proprietar, teren pe care il achizitionase in 2002 tocmai de la aceasta societate privata, cu suma de 70 USD/mp + TVA, platita din bugetul timișorenilor. In ședinta de plen a Consiliului Local Timisoara, solicitarea SC Iulius Trust SRL face obiectul unui HCL, nr. 204/08.05.2015, prin care se aproba includerea terenului amintit cu suprafata de 12531 mp – inscris in CF nr.415402 Timișoara nr. top. 1723/2/1/1/1/1/b/5 – proprietatea Municipiului Timișoara, in PUZ Zona mixta: comert, servicii birouri Openville. Este votat fara probleme de catre majoritatea consilierilor.

“In comisia de urbanism, eu personal am respins acest proiect de HCL 204/08.05.2015, din motiv ca aduce prejudicii patrimoniului și bugetul Municipiului Timișoara. In ședinta pregatitoare care a precedat plenul CLT am atras atentia primarului Robu ca nu este corect fata de timișoreni, ca dupa ce in 2002 Primaria a platit 70USD/mp din bugetul local pentru cei 12531 mp de teren, acum sa ofere gratuit terenul tocmai societatii comerciale private de la care a fost cumparat. Ca solutie corecta, am propus primarului și celorlalti consilieri locali ca SC. Iulius SRL sa cumpere inapoi terenul de la Municipiul Timișoara, la acealași pret de 70USD/mp +TVA la care sa se adauge o dobânda aferenta perioadei 2002-2015 pentru suma primita de la de la bugetul local in 2002. Pot dovedi cele afirmate prin stenograma ședintei pregatitoare. Din pacate, primarul Robu a respins solutia mea”, a dezvaluit fostul consilier local Petrica Folica.

Astfel, s-a respectat reteta capitalismului românesc postdecembrist: cladirea imperiilor ”capitaliștilor” autohtoni prin capușarea banului public. Recapitulând, in anul 2002, aproape un milion de euro din bugetul local al timișorenilor – reprezentând contravaloarea unui teren de 1,2 hectare – a ajuns in conturile S.C. Iulius Group SRL, pentru ca mai apoi, in 2015, același teren cumparat pe banii timișorenilor – proprietatea Municipiului Timișoara – sa fie dat gratuit, de catre administratia primarului Robu, spre folosinta, firmei SC Iulius Trust SRL.

“Tinând cont de faptul ca terenul proprietatea Municipiului Timisoara este de natura domeniului public de interes local prin destinatia lui de la data cumpararii, lucrarile de constructie care vor putea afecta acest teren vor avea destinatie de drum, amenajari peisagistice sau cladiri pentru desfasurarea de activitati ale serviciilor publice, urmând a fi realizate de catre investitor pe cheltuiala sa, in numele si pentru Municipiul Timisoara, fara recuperarea contravalorii acestora. Viitoarele constructii proprietatea municipiului Timisoara, care vor afecta terenul inscris in CF nr. 415402 Timisoara, nr. top 1723/2/1/1/1/1/b/5, vor fi folosite si vor avea destinatia exclusiv de utilitate si de uz public”, se mentioneaza in referatul privind oportunitatea includerii acestui teren in PUZ-ul Openville. Poate este important sa mentionam ca acest document poarta nu mai putin de sapte semnaturi, printre care cele ale fostului city manager Sorin Dragoi si fostului arhitect sef Ciprian Silviu Cadariu, dar si cea a omniprezentului secretar Ioan Cojocari.

Inelul II de circulatie al Timisoarei, cuprins in proiectul Openville

petrica-folica

In data de 22 septembrie 2015, Grupul Iulius a demarat lucrarile de constructie la proiectul multifunctional Openville, care va fi amplasat si pe 1,2 hectare de teren ce apartine domeniului public al orasului. Conform reprezentantilor Iulius Group, “peste 220 milioane de euro vor fi investite in ansamblul urbanistic din imediata vecinatate a Iulius Mall Timisoara, suma ce reprezinta cea mai mare infuzie de capital privat in sectorul de real estate din vestul tarii”.

Adaptarea la conditiile actuale de piata si integrarea la linia urbanistica a Timisoarei au fost realizate de arhitectul Radu Mihailescu. Openville va avea o suprafata total construita de 594.000 mp, iar Iulius Mall Timisoara va fi parte integrata. Cea mai mare pondere o va avea componenta office, dezvoltata sub brandul United Business Center, care va include sapte imobile, cu o suprafata totala de peste 131.000 mp inchiriabili, printre care si cea mai inalta cladire din România (155 m si 27 de etaje). Acestea vor forma polul de business al regiunii, destinat companiilor multinationale cu planuri de expansiune, unde vor lucra aproximativ 13.500 de persoane.

Openville va crea la Timisoara si cel mai mare parc suspendat din România, un spatiu verde de peste 55.000 mp, cu patinoar, carusel, fântâni arteziene, piatete pentru evenimente, peste 1.000 de arbori maturi, 20.000 de arbusti si gazon special. Openville va avea un impact semnificativ asupra economiei Timisoarei, atât in faza de constructie, cât si post-inaugurare. Proiectul va crea peste 3.500 de locuri de munca in perioada de edificare a proiectului. Alte 16.500 de persoane vor lucra in ansamblu dupa finalizare, in cele sapte cladiri de birouri si in componenta de retail. “Alte beneficii directe aduse orasului sunt reprezentate de investitiile la nivelul infrastructurii rutiere, prin efectuarea unor lucrari ample, care vor asigura deschiderea Inelului II de circulatie si realizarea conexiunii cu Bulevardul Antenei, modernizarea strazii existente, precum si crearea unor noi trasee si a legaturilor acestora in zona. Toate aceste investitii vor fi realizate de catre dezvoltator si vor fi donate municipalitatii”, ne-a mai transmis Daniela Constantin, purtatorul de cuvânt al companiei Iulius Group, pe segmentul proiectului Openville. (D.C.)

 

Leave a Reply