EXPLOZIV! Fostul secretar de stat Adrian Sanda, acuzat ca a dat certificate de luptatori unor copii care la Revolutie aveau intre 5 si 12 ani

copil-arma

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat, joi, ca a extins actiunea penala fata de fostul secretar de stat Adrian Sanda si alti doi inculpati din dosarul falsilor revolutionari, intrucat au constatat in sarcina acestora comiterea de noi infractiuni de abuz in serviciu.


La baza acestei extinderi se afla si verificarea facuta de Corpul de control al Primului Ministru la Secretariatul de stat pentru Revolutionari, in perioada 2012-2016, in urma caruia au fost constatate numeroase nereguli, respectiv nefunctionarea bazei de date a institutiei, dar si coduri numerice personale gresite, atribuirea calitatii de “luptator pentru victoria Revolutiei romane” unor persoane care in 1989 aveau intre 5 si 12 ani, distribuirea a mii de cartele de calatorie gratuita cu metroul sau identificarea unor indicii de contrafacere a scrisului in cazul unor dosare.

“Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) au dispus prin ordonanta extinderea actiunii penale fata de inculpatii Sanda Florin, Tanase Denisa-Corina si Cechi Cristina-Valentina, intrucat s-au constatat noi fapte penale in sarcina acestora, respectiv comiterea a cinci infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si a trei infractiuni de abuz in serviciu”, a precizat Parchetul instantei supreme.

Anchetatorii arata ca, in calitate de membri ai Comisiei pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii revolutionarilor, cei trei au emis mai multe procese-verbale, respectiv decizii, cu incalcarea legii in ceea ce priveste conditiile pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a primi titlul de “Luptator cu rol determinant”.

“In consecinta, prin includerea a cinci orase in categoria localitatilor in care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute pana la fuga dictatorului, un numar mare de persoane au primit fara drept, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, o indemnizatie lunara de 2.020 lei, producand prejudicii bugetului de stat”, sustin achetatorii.

Astfel, in Constanta, 157 de persoane au primit, fara drept, titlul de “Luptator cu rol determinant”, prejudiciul fiind estimat la 6.977.080 de lei.

In Craiova, in aceeasi situatie au fost 125 de persoane, prejudiciul fiind evaluat la 5.555.000 de lei, in timp ce in Resita 228 de persoane au fost recompensate ilegal, prejudiciul ajungand la 10.132.320 de lei, potrivit procurorilor.

La fel, in Arad au existat 68 de persoane care au primit ilegal titlul de “Luptator cu rol determinant”, prejudiciul fiind stabilit la 3.019.200 lei. In Brasov, ar fi existat 330 de falsi revolutionari, prejudiciul estimat ajungand la 14.665.200 de lei.

“Totodata, cercetarile au relevat ca savarsirea celor trei infractiuni de abuz in serviciu a constat in includerea in categoria localitatilor in care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute pana la fuga dictatorului si a oraselor Piatra Neamt, Hunedoara si Suceava, cauzandu-se prin aceasta o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale Romaniei, respectiv afectarea negativa a bugetului de stat prin crearea conditiilor necesare in vederea acordarii indemnizatiilor unor persoane care nu au avut rol determinant la victoria Revolutiei din 1989”, mai arata anchetatorii.

Desi nu indeplineau conditiile cerute de lege, au fost incluse in categoria celor in care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului, in total 13 localitati: Constanta, Craiova, Resita, Arad, Brasov, Piatra Neamt, Hunedoara, Suceava, Deva, Buzau, Baile Herculane, Targoviste si Braila, precizeaza PICCJ.

Procurorii amintesc ca, pe 16 noiembrie 2016, in baza autorizatiilor emise de instanta, s-au efectuat un numar de 21 de perchezitii domiciliare, atat la domiciliile/resedintele persoanelor implicate in savarsirea infractiunilor mentionate, cat si la sediile unor institutii publice.

Fostul secretar de stat Adrian Sanda a fost arestat pentru 29 de zile, in 18 noiembrie, de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, alaturi de Denisa Corina Tanase, Cristina Valentina Cechi si Mihail Valentin Gadina, in dosarul falsilor revolutionari. O alta inculpata, Andreea Dragomir, a fost arestata la domiciliu. In acelasi dosar, un alt complet al Curtii de Apel Bucuresti a decis, in 17 noiembrie, arestarea inculpatilor Gheorghe Neagu si Ionel Iosef. (Vlad Enciu)

One thought on “EXPLOZIV! Fostul secretar de stat Adrian Sanda, acuzat ca a dat certificate de luptatori unor copii care la Revolutie aveau intre 5 si 12 ani

Leave a Reply