DOSARUL MAFIEI IMOBILIARE! Fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, rupe tacerea! “Am semnat pentru vanzarea a 61 de imobile! Sunt complet nevinovat!”

 

Fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, cercetat de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu, intr-un dosar privind vanzarea a 967 de imobile din capitala Banatului, sustine ca este „complet nevinovat”.


Intr-un comunicat de presa, citat de Mediafax, Ciuhandu spune ca, in perioada in care a fost primar al Timisoarei, a semnat zeci de mii de acte administrative, dar ca toate au fost verificate de departamentele de specialitate.

„Referitor la ancheta DNA care vizeaza persoana mea, alaturi de alti fosti si actuali functionari din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, doresc sa precizez urmatoarele: vineri, 17.02.2017, am fost citat la sediul DNA din Bucuresti, unde mi s-a comunicat faptul ca sunt 61 de contracte de vanzare-cumparare semnate de mine in perioada 2000-2008, in calitate de primar al municipiului Timisoara, asupra carora DNA efectueaza cercetari in raport cu subsemnatul.

Mentionez ca in timpul mandatelor de primar al municipiului Timisoara am semnat, in calitate de sef al institutiei, zeci de mii de acte administrative – acte care au fost intotdeauna intocmite si verificate de departamentele de specialitate din cadrul Primariei, asa cum prevede legea si cum este si firesc, dat fiind volumul insemnat de documente emise de o autoritate publica cu semnatura primarului.

Cele 61 de contracte cu privire la care sunt anchetat de DNA au fost semnate mai intai de functionari din cadrul Directiei de Patrimoniu, Serviciului Juridic, Directiei Economice, iar unele si de viceprimarul de resort. Este procedura uzuala, tinand cont de faptul ca primarul nu are competente juridice si nici sarcina de a verifica documentele care stau la baza incheierii unor astfel de contracte”, a precizat Gheorghe Ciuhandu.

Potrivit acestuia, institutiile statului care au facut controale periodice in Primarie nu au semnalat nereguli cu privire la contractele respective, dar si ca majoritatea imobilelor vandute in baza celor 61 de contracte nu se afla in centrul orasului.

„Beneficiarii lor nu sunt, dupa cunostinta mea, persoane influente in mediul social din Timisoara. Cele 61 de imobile se constituie din: 31 de locuinte cu o camera, 21 de locuinte cu 2 camere, 6 locuinte cu 3 camere, 2 locuinte cu 4 camere si o anexa ce cuprinde doua magazii. In cazul unora dintre imobilele cuprinse in aceasta lista nici macar nu este vorba de apartament in intregime, ci doar de o cota-parte din el”, a mai spus el Gheorghe Ciuhandu.

De asemenea, Ciuhandu considera ca legislatia penala cu privire la abuzul in serviciu este incerta, iar functionarii publici au inceput sa refuze semnarea actelor, de teama sa nu fie acuzati de abuz in serviciu. „Consider ca actuala legislatie penala cu privire la abuzul in serviciu permite trimiterea in judecata si chiar si condamnarea unor persoane nevinovate, care nu au savarsit acte de coruptie, ci doar si-au indeplinit atributiunile de serviciu. Aceasta legislatie incerta si modul subiectiv in care ea este aplicata, de altfel, a condus la blocarea bunului mers al administratiei publice locale, functionarii publici preferand sa nu mai semneze nici un act de teama de a nu fi acuzati ulterior de abuz in serviciu, aspect extrem de grav si cu efecte negative greu de estimat asupra dezvoltarii comunitatilor locale”, a conchis el Gheorghe Ciuhandu.

Reamintim ca primarul Timisoarei, Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu, precum si fostul primar Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Traian Stoia si Martin Staia, fost director in Primaria Timisoara, au fost audiati, vineri, la DNA Bucuresti intr-un dosar de coruptie.

Cei cinci au fost pusi sub invinuire de DNA pentru abuz in serviciu, pentru ca „si-au incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 si au deposedat Statul Roman de 967 de imobile, majoritatea aflate in centrul vechi al orasului, producand un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro in dauna statului”. (Vlad Enciu)

Leave a Reply