Gypsies. Roma in Europe! Actorul timisorea Flavius Retea, distribuit intr-un spectacol dedicat comunitatii rrome din Europa! Premiera a avut loc in Germania, pe scena Staatstheater Braunschweig

 

Un actor al Teatrului National din Timisoara, Flavius Retea, binecunoscut publicului din spectacole precum ”Desteptarea primaverii”, ”Say it now!”, ”Capcaunii sacri” sau ”Hamlet”, a urcat, joi seara, pe scena Staatstheater Braunschweig.


In orasul german tocmai a avut loc premiera spectacolului ”Gypsies. Roma in Europe”,  eveniment teatral realizat de  trei teatre-membre ale European Theater Convention: Staatstheater Braunschweig, Teatrul National din Timisoara si CDN – Théatre de la Manufacture din Nancy.

”In oricare dintre tarile Europei unde traiesc rromi, acestia se confrunta cu stereotipuri, discriminare si excluziune. Au fost ucisi in lagare de concentrare de catre Partidul National-Socialist.

In timpul razboiului din tarile fostei Iugoslavii, rromii au fost urmariti, ucisi sau alungati pe principiul ”curateniei etnice”. Saracia si lipsa locurilor de munca din tarile native ii silesc pe multi etnici rromi sa emigreze in tari in care sunt considerati ”straini nevoiasi”, ”cersetori agresivi”, ”intrusi”.

Totodata, prin politici de azil si imigratie, guvernele Europei occidentale imping responsabilitatea catre tarile de origine ale acestora”, transmite compania germana de teatru werkgruppe2, initiatoarea proiectului.

Proiectul multinational ”Gypsies. Roma in Europe” este un spectacol  construit  pe  o serie de intrebari din Europa de azi: Cum se vad rromii insisi? Cum vad ei societatea majoritara din tarile unde traiesc? Care ar fi cheia pentru a convietui in armonie? Cum vad ei Europa viitorului? Acest spectacol de teatru a avut premiera joi, 23 februarie 2017.

Proiectul propus de comania germana de teatru werkgruppe2 este realizat de Teatru National “Mihai Eminescu” din Timisoara, Staatstheater Braunschweig si CDN – Theatre de la Manufacture de Nancy.

Productia teatrala omonima, purtand semnatura regizorala a Juliei Roesler, a fost creata ca urmare a unei serii de interviuri  cu membri ai comunitatilor rrome din Germania, Franta si Romania, precum si cu reprezentati ai unor organizatii de asistenta sociala.

Interviurile au fost coordonate de asistentii sociali Veronika Patočková si Hamze Bytyci in toamna anului 2016.

Leave a Reply