ANCHETA! Academicianul Ion Paun Otiman si legaturile sale cu mafia imobiliara, cercetate de procurorii DNA in dosarul vanzarii frauduloase a Casei Coanda din Bucuresti

Academicianul timisorean Ion Paun Otiman, fostul rector al Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului, a intrat in vizorul procurorilor DNA, fiind cercetat pentru abuz in serviciu in legatura cu vanzarea frauduloasa a unui imobil monument istoric din patrimoniul Academiei Romane.


Este vorba despre Casa Coanda, pe care Ion Paun Otiman a vandut-o, in 16 octombrie 2009, cand detinea calitatea de secretar general al Academiei Romane, catre partenera de viata a unui discret milionar din Bucuresti, asociat in cateva firme cu o cunostinta mai veche de-a academicianului devenit agent imobiliar, latifundiarul constantean Sorin Visinescu.

Pretul tranzactiei a fost de 350.000 de euro, iar cumparatoarea, Marina Vivien Slivinschi, a virat banii integral in contul Academiei Romane incadin 17 ianuarie 2008, adica aproape cu doi ani inainte de parafarea tranzactiei, graba care a tradat incade pe atunci culisele unei adevarate lovituri imobiliare.

De altfel, acest aspect a si fost recunoscut in cuprinsul contractului de vanzare-cumparare, unde s-a specificat faptul ca“taxele de autentificare şi de intabulare a prezentului contract au fost stabilite şi percepute la valoarea expertizataa imobilului ce face obicetul prezentului act, respectiv suma de 424.705 euro”. Aşadar, un prejudiciu pentru Academia Romanade cel putin 74.705 euro.

Revenind la cumparatorul din umbraa Casei Coanda, speculantul imobiliar Sorin Visinescu, trebuie sa spunem ca, in 2005, acesta a fost reclamat la autoritatile centrale tocmai de catre Ion Paun Otiman, pe atunci senator si rector al USAB, ca trage sfori la nivel inalt pentru a pune mana pe mai multe terenuri cu potential imobiliar din Timisoara si imprejurimi, printre care si 353 de hectare de teren pe care USAB isi desfasura activitatea didacticade experimentare a culturilor, evaluate la peste 200 milioane de euro.

“In ianuarie 2004, am fost sunat de catre un prieten ca Guvernul pregateste o hotarare prin care sa dea acest teren pe care este amenajata Statiunea de cercetari agricole unor oameni din Dumbravita. Fara a avea date certe, spun ca presiunile le facea un anume domn Visinescu din Constanta, in spatele caruia se banuieste ca s-ar afla Sergiu Sechelariu, pe atunci secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Locuintei. De altfel, Sechelariu a si fost vazut inspectand cu masina aceste terenuri pe care le folosim noi, universitatea, exact in acea perioada. La origine, cred ca se afla un grup extrem de influent. In martie 2004, acest Visinescu a cerut sa ma vada. Ne-am intalnit in restaurantul Hotelului “Bucuresti”, unde sunt cazati parlamentarii. Aici el mi-a spus ca au facut toate demersurile pentru a obtine respectivele terenuri, dar eu sunt singurul care ii incurc pentru ca ma opun si am si sesizat toate acestea institutiilor statului. Cand l-am refuzat din nou, mi-a explicat ca au si alte formule prin care pot rezolva problema, dar poate ca totusi ne vom intelege pana la urma. Atunci mi-a scris pe o foaie cifra 100.000 de euro. Nu l-am mai vazut de atunci, dar am facut public faptul ca poate insemna o tentativa de a ma mitui pentru ca el sa obtina terenul”, a dezvaluit academicianul Ion Paun Otiman la vremea respectiva.

In mod cat se poate de ciudat, la doar trei ani de la acest denunt public, Ion Paun Otiman decide savandaun imobil extrem de valoros apartinand Academiei Romane tocmai unui acolit al controversatului Sorin Visinescu…

Curtea de Conturi stabileste un prejudiciu de 75.000 de euro

In urma unui control efectuat de Curtea de Conturi a Romaniei, in 13 iunie 2012, auditorii au stabilit ca academicianul Ion Paun Otiman, pe barba proprie, fara nici o ezitare si cu o graba cel putin suspecta, a decis sa cesioneze si apoi sa vanda un imobil monument istoric care a apartinut familiei savantului Henri Coanda si care a fost donat Academiei Romane cu destinatia clara de infiintare a unui muzeu.

In actul de control intocmit de auditorii Curtii de Conturi a Romaniei se mentioneaza faptul ca vanzarea imobilului nu a fost justificata de catre conducerea Academiei, ceea ce lasa camp liber ideii de tranzactie imobiliara cu caracter penal.

“Precizam ca atat in timpul controlului, urmare discutiilor echipei de auditori cu conducerea Academiei, şi prin notele de relatii solicitate, cat şi ulterior la conciliere şi la nota de obiectiuni, nu s-au prezentat documente din care sarezulte: necesitatea, oportunitatea şi legalitatea cesionarii/vanzarii imobilului Casa Coanda, precum şi schimbarea destinatiei imobilului donat de familia CoandaAcademiei Romane cu dorinta expresade a se organiza un muzeu in care sa fie ilustrata viata si activitatea tatalui şi fratelui donatoarei.

La adresele de solicitare de documente s-a raspuns caNU este in competenta Curtii de Conturi, conform legii, auditul pe care il efectueaza la Academia Romana asupra patrimoniului privat al Academiei Romane, ci doar conducerea Academiei Romane are competente şi hotaraste ce sa faca cu acesta; necesitatea, oportunitatea si legalitatea incheierii contractului de mandat si imputernicirea prin «procura speciala» a domnului Jipa George; imputernicrea/mandatarea secretarului general academician Ion Paun Otiman de catre Prezidiul Academiei Romane pentru cesionarea imobilului Casa Coanda; justificarea optiunii dreptului de cesionare/vanzare a imobilului Casa Coanda exclusiv catre aceasta persoana, Slivinschi Marina Vivien, in conditiile in care dreptul de preemptiune asupra imobilului il avea, potrivit Legii nr. 422/2001, doar statul roman.

Prin urmare, prejudiciul produs Academiei Romane este de 74.705 euro, reprezentand diferenta dintre suma platita de cesionar (pretul cesiunii) de 350.000 de euro şi valoarea minima expertizata a imobilului, stabilitala 424.705 euro”, au stabilit controlorii Curtii de Conturi.

La sfarşitul lunii septembrie 2012, Departamentul juridic al Curtii de Conturi a avizat favorabil sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea conducerii Academiei Romane in cazul vanzarii dubioase a Casei Coanda, imobil monument istoric.

Tranzactie anulata pentru salvarea din “mainileprocurorilor

Cercetat penal pentru instrainarea frauduloasa a Casei Coanda, Ion Paun Otiman a incercat sa se salveze de la o eventuala inculpare, trimitere in judecata si condamnare, astfel ca, sfatuit de avocati, a facut toate demersurile necesare pentru readucerea imobilului monumentul istoric in patrimoniul Academiei Romane. In acest fel, se astepta sa scape doar cu o amenda penala pentru faptele de care era acuzat. Dar sa nu anticipam.

La doar o luna de la deschiderea dosarului penal, in octombrie 2013, Ioan Paun Otiman a convins-o pe Marina Slivinschi sa renunte la imobil.

Contractul de vanzare-cumparare a fost reziliat la acelaşi notar public, din Bucureşti, unde fusese incheiat si actul de cesiune a drepturilor asupra cladirii de patrimoniu, in 2008. Formalitatile au fost facute in mare graba, tot in octombrie fiind operate modificarile in Cartea Funciara.

Potrivit incheierii nr. 66778/21.10.2013 a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliara Bucureşti, s-a intabulat dreptul de proprietate (repunere in situatia anterioara) al Academiei Romane asupra imobilului in suprafatade 232,89 metri patrati.

Din nou, foarte ciudat in aceasta tranzactie, cumparatoarea Marina Slivinschi a acceptat rezilirea contractului si restituirea imobilului, desi a sustinut ca ea a fost cea pagubita in afacerea cu Academia Romana.

“Academia a virat banii care erau de dat, dar Marina Slivinschi s-a ales din toata tarasenia asta cu o pagubade peste 60.000 de euro, din diferenta de curs valutar. Academia a considerat normal sa-i vireze suma in lei, deşi negocierile au fost exprimate in euro, iar Curtea de Conturi a estimat tot in euro. Marina Slivinschi vrea sa uite caAcademia exista”, a declarat, la vremea respectiva, un reprezentant al acesteia, care a sustinut ca academicienii i-au tras pe sfoara pe cumparatorii de buna-credinta.

De partea cealalta, Ion Paun Otiman s-a declarat revoltat ca Academia Romana este controlata de Curtea de Conturi a Romaniei. „Am reziliat contractul de vanzare-cumparare a Casei Coanda. Nu are importanta de ce, rezultatul conteaza. Am vrut sa reintregim patrimoniul Academiei Romane. Auditorii Curtii de Conturi sunt partinitori şi rau voitori cand spun ca nu am avut mandatul prezidiului Academiei! Eu am avut mandat! Balivernele pe care le scriu cei de la Curtea de Conturi sunt ale unor militieni care ştiu sa faca audit ca in anii ’80! Ei nu sunt o institutie suprastatala, care au drept la orice! Şi ei trebuie sa se supuna regulilor. Avand in vedere ca acea casa a fost proprietatea privata a Academiei Romane, de aceea nu am raspuns, pentru ca ei nu au dreptul decat sa verifice, sa faca audit asupra banului public si nu asupra proprietatii private. Asupra proprietatii private controlul mi-l fac autoritatile interne ale Academiei. Ei se comporta de aceasta maniera discretionara, ei sunt precum controlul muncitoresc al anilor ’70-’80! Eu am avut disponibilitate, pana la o anumita limita, de a le furniza informatii!”. Aceasta revolta nu a convins procurorii ca vanzarea Casei Coanda nu a fost, de fapt, o tentativa de tun imobiliar in spatele careia au stat reprezentanti ai mafiei imobiliare.

DNA il va trimite la inchisoare pe academicianul Paun Otiman?

La 18 octombrie 2016, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 si-a declinat competenta de solutionare a dosarului „Casa Coanda“ in favoarea DNA, considerand ca exista date privind comiterea infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata. Initial, au decis neinceperea urmaririi penale (NUP) in privinta suspectului principal considerat artizanul intregii afaceri ilegale, fostul secretar general al Academiei Romane, Ioan Paun Otiman. NUP-ul anchetatorilor a fost insa contestat in instanta de Curtea de Conturi, iar judecatorii au dispus restituirea dosarului la Parchet pentru continuarea anchetei.

Inainte de a preda dosarul la DNA, prin decizia instantei de judecata, procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au dispus o expertizate judiciara privind evaluarea imobilului din Bulevardul Lascar Catargiu, donata Academiei Romane, in 1969, de catre Maria Popovici, sora marelui savant Henri Coanda. Cealalta jumatate a fost preluatade stat de la o alta sora a celor doi, Jeanne Serge Ioana Herbert, stabilita in Franta, care a fost despagubita de stat, in urma unei decizii din 1964.

Expertii au stabilit, in septembrie 2016, ca intregul imobil, cu suprafata utila de 1.231 de metri patrati, avea in 2009 (anul instrainarii) o valoare de piata de 1.130.000 de euro, echivalentul a 4.846.000 de lei.

Pe baza acestui raport, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 şi-a declinat competenta in favoarea DNA.

In aceasta perioada, procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, din cadrul DNA, desfasoara ultimele acte procedurale din dosar, inainte sa formuleze acuzatii oficiale.

Pana atunci, cei cercetati in acest dosar pentru abuz in serviciu si, respectiv, complicitate la abuz in serviciu – Ion Paun Otiman, omul de afaceri George Jipa, partenerul de afaceri al speculatorului imobiliar Sorin Visinescu, dar si sotia acestuia, Marina Vivien Slivinschi, au calitatea de suspecti.

In cazul in care va fi gasit vinovat, Ion Paun Otiman, la cei 74 de ani ai sai, risca pana la 7 ani de inchisoare. (D.C.)

 

Leave a Reply