BILANT! Tribunalul Timis, o instanta considerata “foarte eficienta” in 2016! Dezincriminarea abuzului in serviciu, ceruta si in dosarul finantarii ilegale a echipei Poli Timisoara

Decizia surprinzatoare a Curtii de Apel Alba Iulia, prima instanta din tara care, in baza interpretarii unei hotarari a Curtii Constitutionale, a admis o contestatie la executare si a achitat un condamnat pentru abuz in serviciu, pare sa fie un precedent invocat tot mai des de avocati. Dupa Cluj Napoca si Craiova, a venit şi randul Timisoarei.


Mai exact, in dosarul finantarii echipei de fotbal Politehnica Timisoara, aflat pe rolul Tribunalului Timis, s-a invocat deja exceptia de neconstitutionalitate referitoare la abuzul in serviciu.

Acest lucru a fost dezvaluit, astazi, de purtatorul de cuvant al Tribunalului Timis, judecatorul Calin Roman, in cadrul unei intalniri cu presa prilejuita de prezentarea bilantului pe 2016. Fara a face recomandari de buna practica, Adriana Stoicescu, presedintele Tribunalului Timis, a precizat ca fiecare judecator poate hotari in dosarul pe care il are in lucru cu privire la invocarea exceptiilor de neconstitutionalitate.

In acest dosar, inculpatii sunt acuzati de abuz in serviciu sau complicitate la aceasta infractiune, procurorii DNA stabilind ca, in perioada 2008 – 2011, au fost virati in conturile lui Marian Iancu, fostul patron a lui Poli, peste 30 milioane de lei. In cazul in care judecatorul de fond aplica “solutia” Alba Iulia,  fostul edil Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul din timpul mandatului sau, Adrian Orza, secretarul primariei din acea perioada, Ioan Cojocari, si de alti opt angajati ai municipalitatii pot fi achitati pentru abuz in serviciu.

Conform datelor de bilant, judecatorii Tribunalului Timis au solutionat, anul trecut, nu mai putin de 16.852 de dosare, dintre care 15.998 – inainte de implinirea termenului de un an, ceea ce aduce instantei calificativul “foarte eficient”. Din cele 16.852 de solutii, 3.943 au fost atacate, in final instantele de control casand 65 de solutii, adica 1,64 % din total. Media incarcaturii pe judecator a fost de aproape 600 de dosare, cu diferente de la o sectie la alta, cea mai mare crestere de activitate fiind semnalata la Sectia Penala. (G.I.)

Foto: Constantin DUMA

Leave a Reply