SESIZARE PENALA! Primarul Aradului risca pana la 5 ani de inchisoare, dupa ce inspectorii ANI l-au descoperit in conflict de interese penal! “Eu ma simt asigurat!”, spune finul lui Basescu

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General cu privire la o infractiune comisa de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca.


Conform inspectorilor ANI, acesta s-ar fi aflat in conflict de interese, intrucat in perioada 2008-2012 a aprobat 31 de certificate de urbanism, patru autorizatii de construire, doua avize de oportunitate, doua autorizatii de desfiintare si o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale caror proiecte au fost realizate de firma Pro Arhitectura Arad, la care este actionar impreuna cu sotia sa.

COMUNICATUL ANI

Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta indiciilor privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese de catre Falca Gheorghe, primar al municipiului Arad.

In exercitarea atributiilor de serviciu, Falca Gheorghe a semnat si aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizatii de construire, doua avize de oportunitate, doua autorizatii de desfiintare si o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale caror proiecte au fost realizate de aceeasi societate comerciala – Pro Arhitectura Arad SRL, societate in cadrul careia persoana evaluata si sotia sa detin calitatea de asociati. De asemenea, sotia persoanei evaluate detine si functia de administrator la societatea comerciala Pro Arhitectura Arad SRL.

 Cele 40 de acte materiale au fost semnate si aprobate de Falca Gheorghe, in calitate de primar al municipiului Arad, pe perioada mandatelor 2008 – 2012, respectiv 2012 – 2016.

In perioada evaluata, Pro Arhitectura Arad SRL a distribuit dividende in cuantum de 403.000 Lei. Astfel, procedura de semnare si aprobare a documentelor sus-mentionate a generat, in mod indirect, un folos material atat pentru Falca Gheorghe, cat si pentru sotia acestuia.

Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea efectuarii de cercetari cu privire la posibila savarsire de catre Falca Gheorghe a infractiunii de conflict de interese prevazuta de art. 301 din Codul Penal al Romaniei, potrivit caruia „Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

Intr-o declaratie pentru Antena 3, Gheorghe Falca spune ca nu are nicio problema si ca se simte asigurat. „Atata timp cat eu am raspunsurile de la ANI, nu am nicio problema. Nu am nicio problema, in momentul in care am documentele de la ANI, eu ma simt asigurat”, a spus Falca. (G.I.)

Leave a Reply