EXCLUSIV! Judecatoarea Lavinia Cotofana, martor la DNA Timisoara in dosarul delegatiilor extrajudiciare emise de Baroul Arad! Deocamdata, valoarea onorariilor incasate ilegal se ridica la peste 150.000 de euro

Exclusa din magistratura in urma unui conflict profesional cu reprezentantii Baroului Arad, dupa ce a refuzat sa mai accepte delegatiile extrajudiciare prezentate de avocati in cauzele de pe completul sau, judecatoarea Lavinia Cotofana, de la Judecatoria Arad, are calitatea de martor intr-un dosar instrumentat de procurorii DNA Timisoara.


“Anul trecut am sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara asupra practicii incetatenite in justitia aradeana privind delegatiile extrajudiciare ale avocatilor in diverse dosare in care nu se justifica ajutorul public judiciar din partea statului.

Am refuzat sa autorizez acele cereri in dosarele mele, ceea ce a atras revolta avocatilor care, pana atunci, probabil ca incasau cate doua onorarii in cauzele unde aveau delegatie. Legea spune ca organele de ancheta trebuie sesizate de indata in cazul in care magistratul descopera, in exercitarea profesiei, fapte de natura penala, ceea ce am si facut.

Parchetul Curtii de Apel si-a declinat competenta solutionarii acestui dosar catre DNA, iar eu am acceptat calitatea de martor”, ne-a dezvaluit Lavinia Cotofana.

Practica cel putin ciudata reclamata la parchet, si care a dus la conflictul sau cu avocatii, se refera la ajutorul public judiciar destinat persoanelor fara posibilitati financiare, care era solicitat in dosare in care clientii nu indeplineau conditiile de pauperitate ceruta de lege.

Pana atunci, Baroului Arad emitea constant delegatii extrajudiciare in procesele civile de la Judecătoria Arad, fara ca judecatorii sa verifice daca clientii avocatilor indeplineau conditiile pentru a beneficia de ajutor judiciar.

Conform estimarilor judecatoarei Lavinia Cotofana, in cele peste 130 de delegatii extrajudiciare verificate de procurorii DNA, prejudiciul creat statului se ridica la peste 650.000 de lei. (Vlad Enciu)

Leave a Reply