INEXPUGNABILI! Presedinta CSM, Mariana Ghena, a recomandat magistratilor din Timisoara sa nu se lase intimidati de atacurile din presa! “Un judecator care considera interpretarile mediatice drept o presiune, nu este magistrat!”

Presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Mariana Ghena, a declarat, la Timisoara, cu ocazia bilantului Curtii de Apel, ca nu este de acord ca hotararile judecatoresti sa fie comentate in spatiul public de persoane care nu sunt familiarizate cu actul de justitie si le-a recomandat judecatorilor sa nu se simta intimidati de atacurile mediatice.


“Un judecator care considera interpretarile mediatice drept o presiune, inclin sa consider ca nu este magistrat! Indiferent ce comentarii se fac in spatiile media intr-un sens sau altul, de orice natura ar fi ele, nu trebuie sa constituie presiuni asupra magistratului si nu trebuie sa se reflecte in solutiile pe care le pronunta cu privire la o persoana sau alta.

Fara indoiala ca aceste comentarii nu induc o stare de confort, dar in momentul in care stii ca ti-ai pregatit dosarul, cunosti dosarul, ca esti derobat de orice situatii care ar putea sa-ti induca o presiune, nu ai de ce sa te consideri presionat si lipsit de obiectivitate in actul de justitie”, a precizat Mariana Ghena.

Vorbind din propria experienta, presedinta CSM a declarat ca niciodata nu s-a simtit “presionata” de atacurile presei.

“Niciodata nu as putea sa spun ca am pronuntat o hotarare sub imperiul unei presiuni. Niciodata, chiar si atunci cand am gresit, poate. Personal, am primit multe atacuri din partea presei. Intr-o faza incipienta, virulente, mai apoi, mai putin virulente, pentru ca in decursul anilor iti formezi o imagine, o parere, se duc ecourile, se fac cercetari, verificari. Nu m-am simtit presionata, nu ma simt intimidata, ma simt un magistrat in plenitudinea fortelor mele”.

Pe de alta parte, referindu-se la indicatorii din bilantul Curtii de Apel Timisoara, presedinta CSM a catalogat activitatea instantei banatene drept foarte eficienta, cu exceptia indicatorului operativitate, care, cu un procent de 104 %, a fost catalogat doar eficient. Asta in conditiile in care, la nivelul Curtii de Apel, avem judecatori cu operativitate chiar si de 175%, ca Dumitru Popescu, dar si cu performante de 144,3 % (Camelia Lucaciuc) sau 122,4% (Raluca Panaitescu).

Sa mai spunem ca, anul trecut, la Curtea de Apel Timisoara au intrat 12.593 de dosare, insa s-au pronuntat solutii in 13.091 de dosare, fiind atacat si stocul de dosare mai vechi, iar incarcatura pe judecator a fost de 672,6 dosare. (Gh. Ilas)

Foto: Constantin DUMA

Leave a Reply