EXCLUSIV! Un procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara a “convins” CSM sa-i apere reputatia profesionala! Magistratul a fost defaimat in presa, dupa ce a lasat in libertate un sofer beat care a provocat un accident rutier

Un procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii cu o cerere de aparare a reputatiei profesionale, dupa ce a fost tinta a doua articole de presa defaimatoare.


Alexandru Octavian Ceausu a mentionat in cererea formulata ca in cele doua articole, dar si in comentariile de pe forum, a fost criticat in termeni duri, fiind acuzat de o slaba pregatire profesionala si ca a obtinut calitatea de procuror pe alte criterii decat cele prevazute de lege.

Cererea de aparare a reputatiei profesionale face referire la doua articole publicate, in toamna anului trecut, in ziarele online „Vocea Timisului” si „Tion”, in care s-a relatat atitudinea procurorului dupa un accident rutier produs in localitatea Satchinez.

Un sofer in varsta de 47 de ani, Gritar Ioan, aflat la volanul unui BMW, seria 3, cu numere de inmatriculare false, a pierdut controlul volanului si a lovit o fetita aflata intr-un scaun cu rotile, pe spatiul verde, in fata casei. Imediat dupa producerea accidentului, soferul, care se afla sub influenta bauturilor alcoolice, a fugit pentru a-si ascunde BMW-ul intr-o padure din zona. Politistii l-au identificat rapid si l-au retinut pentru 24 de ore, insa procurorul Alexandru Ceausu l-a pus in libertate a doua zi, fara sa propuna instantei de judecata arestarea preventiva.

In articolele reclamate la CSM s-a criticat dur atitudinea procurorului, care a refuzat sa bage dupa gratii un sofer beat, cu permisul suspendat, conducand o masina cu numere false, provocand un accident rutier si fugind de la locul faptei. “Acest articol a generat pe forum multiple comentarii neprincipiale, intr-un limbaj trivial si care depaseste limita libertati de exprimare, cu referiri la activitatea procurorului Ceausu Alexandru Octavian, la aspectul sau fizic, la capacitatea sa intelectuala, la activitatea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timișoara”, se mentioneaza in raportul Inspectiei Judiciare din cadrul CSM, exemplificandu-se cu un comentariu in care se cere arestarea procurorului.

„Felicitari politistilor care l-au prins pe nenorocit in timp record, tinand cont ca avea montat pe masina numere false! Si rusine procurorului care a lasat in libertate un infractor! Sper sa intre procurorul acum in puscarie! Vrem sa auzim si parerea CSM!”.

Iar parerea CSM este cuprinsa intr-un raport in care se propune apararea reputatiei profesionale a procurorului Alexandru Ceausu, intrucat, in cazul accidentului de la satchinez, s-a stabilit de comun acord cu organele de politie ca nu se impune luarea unei masuri preventive, in contextul in care suspectul a avut o atitudine sincera, de recunoastere totala si neconditionata a faptelor. “Apreciem ca  reputatia profesionala a domnului procuror  Ceausu Alexandru Octavian a fost afectata de consideratiile de presa referitoare la lipsa sa de profesionalism, intrucat acestea sunt de natura sa influenteze increderea cetatenilor si a justitiabililor, ale caror dosare sunt instrumentate de domnul procuror”, au stabilit inspectorii de la Inspectia Judiciara, care au propus CSM apararea reputatiei profesionale a procurorului.

Ulterior, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca afirmatiile denigratoare lansate in spatiul public la adresa procurorului Alexandru Ceausu au depasit limitele admisibile ale libertatii de exprimare si ale deontologiei profesionale a jurnalistului, afectand dreptul la imagine si reputatia profesionala a procurorului, acesta fiind expus unei situatii nedemne, susceptibila a altera increderea cetatenilor in reputatia si autoritatea sa profesionala. (G.I.)

 

Leave a Reply