PREMIERA! Carti de identitate si pentru copiii cu varste sub 14 ani! La cererea parintilor, noile buletine se pot elibera la orice varsta

Ministrul Carmen Dan a facut noi precizari despre cartile de identitate care vor fi schimbate cu carti electronice, potrivit unui proiect de lege elaborat de MAI care prevede modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii privind evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani.


Acestea vor putea fi eliberate de la nastere, la solicitarea parintilor, urmand sa aiba valabilitate doi ani, patru ani sau zece ani, in functie de varsta titularului. Pe cartea electronica de identitate vor fi datele titularului care sunt si acum in actul de identitate, precum si date biometrice, respectiv imaginea faciala si amprentele de la doua degete. Dupa introducerea cartii electronice de identitate nu va mai fi folosit cardul de sanatate.

“Scopul este ca acest nou document sa ofere garantii suplimentare de securitate, fiind un document imposibil de falsificat. In jurul cartii de identitate au fost multe controverse. Este un proiect extrem de important si consideram ca prin aceasta abordare usuram colaborarea cu autoritatile. Se va facilita accesul cetatenilor la serviciile electronice.

Cei care resping din diferite motive acest document, il pot respinge in continuare. Vrem ca vechea carte de identitate sa se poata elibera si pentru copiii mai mici de 14 ani, cu o valabilitate de doi ani, la solicitarea parintilor”, a spus Carmen Dan. Asadar, persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza cartea electronica de identitate, vor putea obtine o carte de identitate simpla. (Mara Ion)

 

Leave a Reply