SENTINTA! Inca o condamnare pentru fostul director al UCM Resita, Adrian Chebutiu, in dosarul devalizarii uzinei instrumentat de procurorii DNA Timisoara! Sotia sa, achitata

Trimisi in judecata de procurorii DNA Timisoara in dosarul devalizarii UCM Resita, fostii directori Adrian Chebutiu si Adrian Preda au fost condamnati la inchisoare de Tribunalul Arad.


Astfel, judecatorii au decis sa-i condamne la cate 3 ani de inchisoare pentru delapidare, respectiv complicitate la delapidare, totodata hotarand sa-i achite, inclusiv pe Lacrimioara Chebutiu, pentru constituirea de grup infractional organizat. In acelasi timp, instanta a condamnat SC Hydro Engineering, companie condusa de Chebutiu, la 40.000 lei amenda penala.

De asemenea, a fost admisa in parte actiunea civila a SC UCM Resita SA, aflata in insolventa, si i-a obligat pe inculpatii Adrian Chebutiu, Adrian Preda si SC  Hydro Engineering SA, in solidar, sa restituie acesteia documentatia tehnica privind cele 85 modele industriale si documentatia aferenta acestora, create anterior infiintarii firmei patronate de Lacrimioara Chebutiu, sotia directorului general al uzinei, si indisponibilizate sub sechestru, la etajul IV, in incaperea denumita arhiva a SC Hydro Engineering SA, iar in cazul in care aceasta nu va putea sa fie restituita in natura, obliga inculpatii la plata in solidar a sumei de 29.842.419,03 lei. Hotararea nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Reamintim ca, in acest dosar, urmarirea penala a fost inceputa pe 18 februarie 2013 de catre DNA – ST Timisoara la sesizarea organelor de control fiscal din cadrul ANAF. Procurorii au avut in vedere 16 acte materiale savarsite cu incalcarea art. 6 din L 241/2005 (evaziune fiscala) si alte 14 acte materiale de abuz in serviciu pentru Chebutiu si doar 7 pentru Preda.

Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal, DNA ST Timisoara a schimbat, la 1 februarie 2014, incadrarea juridica a celor doi, fiind cercetati penal pentru abuz in serviciu (14 acte materiale pentru Chebutiu si doar 7 pentru Adrian Preda) si evaziune fiscala in forma continuata (16 acte materiale).

Concret, in anul 2010, cu o falsa hotarare a Consiliului de Administratie al UCM Resita SA, Adrian Chebutiu si Adrian Preda au reprezentat UCM Resita SA intr-o asociere cu SC Hydro Engeneering SA, reprezentant – Sofia Lacramioara Chebutiu, prin care se constituia Asociatia „Uzinele si Domeniile Resita”.

In cadrul acestui ONG, UCM Resita venea cu un patrimoniu evaluat de AND Consult la 2,5 milioane de lei, constand in 15 locomotive cu abur si calea ferata aferenta, iar Hydro Engeneering, cu suma de 1.000 de lei!

Adrian Chebutiu si Adrian Preda sunt inchisi in aceasta perioada, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a confirmat condamnarile de cate 5 ani de inchisoare in dosarul motoarelor cumparate fraudulos de Said Baaklini si instrumentat de DNA. (V.E.)

Leave a Reply