DURA LEX! “Contrabandista” din Timisoara condamnata la 2 ani de inchisoare cu executare, pentru 173 pachete de tigari si doi litri de alcool! Cat ar trebui sa stea la inchisoare Elena Udrea, daca instantele ar aplica aceeasi echivalenta justitiara?

In timp ce marii traficanti de tigari sunt tolerati prin pietele Timisoarei, micii speculanti sunt ridicati si trimisi rapid in judecata de procurori, chiar daca prejudiciile provocate bugetului de stat sunt minore. Iar pentru ca acest fenomen trebuie descurajat si eradicat, judecatorii sunt neiertatori.


In aceasta situatie este o femeie in varsta de 42 de ani, din Timisoara, care a fost prinsa, in 14.01.2015, cu tigari fara timbru si alcool etilic, toate aduse din Serbia. Produsele i-au fost confiscate, iar femeia a fost trimisa in judecata pentru contrabanda simpla.

Nu cu mult timp in urma, Judecatoria Timisoara a pronuntat sentinta in acest dosar, iar periculoasa “cotrabandista” s-a trezit trimisa la inchisoare pentru 2 ani. In conditiile in care ANAF, prin Directia Regionala Vamala, s-a constituit parte civila cu suma de 2.125 de lei, rezulta ca judecatorii au echivalat fiecare 1.000 de lei furata de la stat cu un an de inchisoare.

Dupa aceeasi logica justitiara, spre exemplu, Elena Udrea ar trebui sa stea in inchisoare nu mai putin de 6.750 de ani, in conditiile in care prejudiciul retinut intr-unul dintre dosarele sale este de 15 milioane de euro.

Iata inedita solutie a judecatorilor: “Condamna inculpata Todor Viola, judecata in stare de libertate, la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de contrabanda simpla (varianta asimilata) in modalitatea normativa privitoare la colectarea, detinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vanzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscand ca acestea provin din contrabanda, cu executare in regim de detentie.

Confisca de la inculpata cantitatea de 173 pachete de tigari marca Fast si doua recipiente de plastic a cate un litru fiecare, continand alcool etilic de concentratie 96%, de provenienta sarbeasca, aflate in camera de corpuri delicte a ITPF Timisoara. Obliga inculpata la plata sumei de 2.125 lei cu titlu de despagubiri civile, constand in valoarea produselor in vama, taxe vamale si accize, suma la care se adauga dobanzi si penalitati de intarziere calculate de la data savarsirii infractiunii si pana la plata integrala a debitului, catre partea civila A.N.A.F., D.G.R.F.P. Timisoara, Directia Regionala Vamala Timisoara”. Hotararea 1100/2017 a Judecatoriei Timisoara a fost atacata cu apel. (G.I.)

Leave a Reply