AVIZ POZITIV! Biciclete gratuite pentru angajatii care doresc sa se deplaseze la locul de munca pe doua roti! Patronii le pot acorda tichete gratuite pentru achizitionarea vehiculului

Proiectul de lege care prevede acordarea de tichete valorice pentru angajatii care vor sa-si achizitioneze o bicicleta a primit, marti, 11 aprilie, avizul Comisiei de Buget a Camerei Deputatilor. In prealabil, acest proiect de lege initiat de deputatul PMP Valeriu Steriu a primit unda verde si de la comisia de specialitate din Senat, urmand sa intre la vot in plenul parlamentului.


Potrivit acestei initiative legislative, angajatorii vor avea posibilitatea sa acorde angajatilor subventii sub forma unor tichete de bicicleta (tichete valorice pentru achizitionarea bicicletelor), pentru deplasari spre locul de munca sau in interes de serviciu, tratate drept cheltuieli sociale cu deductibilitate limitata, o data la trei ani, cu o valoare maxima a subventiei de 1.500 de lei. 

Aceste tichete vor putea fi utilizate atât pentru achizitionarea de biciclete, dar si pentru accesorii, piese de schimb, unelte si produse de intretinere sau echipamentul pe care il poarta ciclistul.

Totodata, angajatorii vor avea posibilitatea sa acorde indemnizatii pentru mersul pe bicicleta angajatilor care utilizeaza acest mijloc de transport pentru a se deplasa la locul de munca sau pentru deplasarile in interes de serviciu.

Aceasta indemnizatie va fi acordata tot sub forma tichetelor de bicicleta, intr-o limita anuala de 300 de lei, pentru o valoare de 0,33 lei/kilometru. Angajatorii au libertatea de a defini, dupa consultarea angajatilor vizati, lista documentelor justificative necesare acordarii indemnizatiei si frecventa prezentarii acestora.

Tichetele de bicicleta pot fi utilizate in magazinele specializate in vânzarea bicicletelor, a echipamentului de ciclism sau in furnizarea serviciilor de intretinere, numite unitati afiliate, cu care unitatile emitente contracteaza serviciile respective.

Termenul “bicicleta”, in acceptiunea deputatului Valeriu Steriu, initiatorului acestui proiect, ar trebui inteles in sens larg pentru a include, alaturi de bicicletele traditionale sau electrice, si monociclurile, tricicletele, trotinetele, cu sau fara asistenta electrica, vehiculele de tip «half-bike» si «segway».

Tichetele de bicicleta vor fi emise de Ministerul Finantelor si utilizate in magazinele specializate in vânzarea bicicletelor. (Mara Ion)

Leave a Reply