ANCHETA NELEGALA? Un mega-dosar instrumentat de DNA Timisoara, facut praf de Tribunalul Arad! Toate actele de urmarire penala dispuse de procuror au fost anulate, inclusiv probele obtinute cu ajutorul investigatorilor sub acoperire

Toata munca procurorilor DNA Timisoara in dosarul politistilor de frontiera spagari de la vamile din Arad a fost aruncata in aer de un judecator de camera preliminara de la Tribunalul Arad, care a decis sa anuleze toate probele obtinute de anchetatori, inclusiv pe cele aduse de investigatorii sub acoperire.


Magistratul a dispus restituirea dosarul catre DNA Timisoara pentru ca procurorul de caz sa remedieze neregularitatile actului de sesizare si sa comunice daca mentine trimiterea in judecata a inculpatilor. Surpriza deciziei Tribunalului Arad este cu atat mai mare cu cat judecatorul de camera preliminara nu a ezitat sa catalogheze dispozitiile data de procuror ca fiind nelegale.

Practic, judecatorul considera ca inregistrarile video efectuate intre vami, in afara granitelor Romaniei, ar fi nule, intrucat, in prealabil, nu s-a constituit o comisie rogatorie internationala, dand de inteles ca in zona duty-free-urilor ar functiona un soi de imunitate pentru orice fel de infractiune, inclusiv de coruptie.

Mai mult, judecatorul a retinut ca ordonantele prin care s-au autorizat investigatorii sub acoperire si colaboratorii nu respecta prevederile legii, intrucat acestia nu puteau fi autorizati sa intocmeasca documente nereale pentru marfurile transportate.

“Constata nelegalitatea unor dispozitii si pe cale de consecinta, nulitatea urmatoarelor acte emise de procuror: Ordonantele prin care a fost autorizata folosirea numitului Stoia Ioan Daniel, in calitate de colaborator cu identitate reala; Ordonanta prin care a fost autorizata folosirea numitilor Lupsa Paul, Ionescu Mihai, Cretu Marius, Rusu Matei si Chise Florin, in calitate de investigatori sub acoperire; Ordonantele prin care a fost autorizata folosirea numitilor Lupsa Paul, Ionescu Mihai, Cretu Marius, Rusu Matei, Chise Florin, Jecan Vlad si Stanescu Bogdan, in calitate de investigatori sub acoperire; Pe cale de consecinta, constata nulitatea tuturor actelor de urmarire penala efectuate in baza Ordonantelor a caror nulitate a fost constatata. Constata nulitatea actelor de urmarire penala efectuate de de investigatorii sub acoperire in PTF Varsand, in legatura cu inculpatii Todoran Marcel Grigore, Pacurar Sorin, Ardelean Teodor, Bodarlau Calin Liviu si Cicortas Claudiu Alexandru. Constata nelegalitatea Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale”, tuna decizia judecatorului de la Tribunalul Arad.

Hotararea instantei nu este definitiva, ea putand fi contestata de procurorii DNA la Curtea de Apel Timisoara.

Reamintim ca, in dimineata zilei de 18 ianuarie, procurorii au descins in vamile din judetul Arad, intr-o operatiune similara cu perchezitiile din primavara anului 2015, de la Vama Moravita. Insotiti de politisti DGA, procurorii au blocat simultan activitatea vamilor Turnu, Nadlac 1 si 2, si Varsand, ridicand 18 politisti de frontiera, care au fost dusi pentru audieri la sediul DNA Timisoara.

Potrivit anchetatorilor, Florin Avram, sef de tura din Varsand, ar fi cerut 41.000 euro unui investigator sub acoperire, pentru a-l lasa sa faca trafic de tigari prin respectivul punct, dar si sa inchida ochii la orice alt trafic de tigari de contrabanda. Avram le-ar fi spus anchetatorilor sub acoperire ca este dispus sa inchida ochii la orice va trece ilegal peste granita. (Gigi Ilas)

 

Leave a Reply