Primele persoane retinute de DIICOT Timisoara in dosarul vagoanelor de la CFR Marfa vandute la fier vechi! VEZI cine sunt directorii din conducerea societatii care au pus la cale acest “tun” pe bursa de peste 6 milioane de euro

In urma audierilor efectuate de procurori la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Timisoara, 11 persoane din cadrul comisiilor de casare si din conducerea CFR Marfa Timisoara au fost retinute, pentru 24 de ore, in dosarul privind vanzarea la fier vechi, la preturi subevaluate, a 2.450 de vagoane de marfa. La audieri au sosit, in cursul noptii de miercuri, doua masini cu angajati ai CFR Marfa de la Bucuresti, unii dintre acestia inclusiv cu functii de conducere.


Unul dintre suspecti, angajat al CFR Timisoara, a declarat presei, in fata DIICOT Timisoara, ca totul a fost hotarat de cei de la Sucursala. „Cei de la sucursala ne-au instiintat ca au bagat in cont 5 miliarde si ca urmeaza sa taie 200 de vagoane pe Regionala Timisoara. Noi atata am facut din partea reviziei, doar am verificat osiile si seriile, fiecare vagon sa fie taiat in parte. Osiile sunt din otel special, vagoanele erau de casare, ruginite, putergaiuri, mai departe nu va pot spune, ca nu stiu”, a declarat angajatul CFR.

In manoperele frauduloase, spun sursele judiciare, ar fi fost implicati factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport, precum si reprezentantii societatii beneficiare. Acuzatiile sustinute de procurori sunt de  constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.

“Primul nivel al grupului infractional organizat a fost constituit din conducerea executiva a societatii CFR Marfa, compusa din directorul general Mihut Constantin Craciun, directorul Operatiuni Dezvoltare, Daniel Ciobanu, directorul Departament Vanzari – Trafic Eugen Tudor, directorul Economic – Financiar Pavel Barculet, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic, Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, seful Biroului Urmarire Contracte, Mariana Capatana, seful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu. Acestia ar fi initiat vanzarea la bursa de marfuri a celor 2.450 de vagoane la pret de fier vechi, prin subevaluarea lor si obtinerea unui pret mai mic decat valoarea reala. Al doilea palier al grupului infractional organizat ar fi fost reprezentat de catre functionarii din cadrul sucursalelor CFR Marfa – Timisoara, Brasov, Iasi, Galati, Craiova, Cluj, Constanta, iar al treilea palier ar fost constituit din reprezentantii SC Remat SA Calarasi, beneficiara contractului”, arata sursele citate.

Prejudiciul cauzat CFR Marfa, prin activitatea infractionala, se ridica la valoarea de 6.313.748,52 euro. (V.E.)

Foto: Constantin Duma

UPDATE! Dupa audieri care au durat toata noaptea, procurorii DIICOT Timisoara au decis sa retina si sa trimita dupa gratii, pentru 24 de ore, nu mai putin de 21 de persoane, printre care si fostul director general al CFR Marfa, Mihut Craciun. In urma perchezitiilor de ieri, au fost au fost ridicati, in vederea confiscarii, 73.900 de lei, 15.800 de euro, 21.600 de dolari, documente, sisteme informatice si medii de stocare.

 

 

Leave a Reply