GALA PREMIILOR UNITER! Ana Ularu si Andrei Hutuleac, cei mai buni actori romani ai anului 2016! Premiul pentru proiecte inedite si realizari remarcabile, acordat Teatrului National “Mihai Eminescu” din Timisoara

Performanta din teatrul romanesc a fost sarbatorita, luni seara, la Teatru National “Mihai Eminescu” din Timisoara, la Gala UNITER, unde au participat peste 600 de persoane.


„Oras martir, al florilor, oras capitala culturala europeana… Orasul schimbarilor majore, al revolutiei, al viitorului Cultural al tarii”, astfel a deschis actorul Ion Caramitru cea de-a 25-a gala a Premiilor UNTER, intr-o atmosfera galanta, a fracurilor si rochiilor fosnitoare de matase, a luminilor rampei, dominata de emotii, dar si de glumele amfitrionului serii.

Primul premiu anuntat, luni seara, a fost Premiul pentru proiecte inedite si realizari remarcabile, acordat Teatrului National “Mihai Eminescu”, pentru realizarea Salii 2, Sala Manej, spatiu neconventional. Premiu ce a fost inmanat Adei Lupu Hausvater, directorul TNT, de catre primarul Nicolae Robu.

„Sunt extrem de emotionat. A fost o surpriza pentru mine. Premiul se datoreaza celor care au pus umarul si foarte mult suflet ca acea sala sa devina un lacas cu care noi ne mandrim, in care se face teatru adevarat”, a spus Robu. „Acest proiect este foarte bine facut. Trebuie sa alaturam lui si ceva nou.”, a mai declarat primarul Timisoarei.

Actrita Dorina Chiriac, care in seara de gala a purtat o rochie spectaculoasa marca Doina Levintza, i-a inmanat Premiul pentru Debut actorului Iustinian Turcu, pentru rolul Georg din spectacolul Martiri, la Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu – Sectia Germana.

„Ma simt onorat ca sunt alaturi de atatea personalitati. Vreau sa multumesc profesorilor mei de la facultate, domnului director al Teatrului National, Radu Stanca, domnului Constantin Chiriac, pentru ca mi-a oferit sanse sa-mi fac meseria. Multumesc martirilor mei din spectacol pentru rabdarea pe care au avut-o cu mine”, a spus tanarul actor, Iustinian Turcu.

Premiul pentru Cel mai bun actor intr-un rol secundar, acordat de actrita Virginia Mirea, i-a revenit lui Gheorghe Visu, pentru rolul Nozdrióv, mosier din spectacolul „Suflete moarte” de la Teatrul de Comedie Bucuresti. „Am sa-i multumesc pentru filmuletul de pe Youtube lui Rares Stoica si tanarului regizor cu care lucrez de ani buni si cu asta basta. Va multumesc!”, a spus Visu.

Premiul pentru Cea mai buna actrita in rol secundar i-a fost acordat, de catre regizorul Bobi Pricopie, actritei Anei Ciontea, pentru pentru rolul Koróbocika, Nastasía Petróvna, mosiereasa din spectacolul “Suflete moarte”, la Teatrul de Comedie Bucuresti.

Actrita Mariana Mihut a fost recompensata cu Premiul pentru intreaga activitate, toata sala aplaudand-o in picioare.

„Chiar nu speram sa mai pasesc o data pe scena galelor UNITER”, a spus actrita, vizibil emotionata, adaugand o serie de multumiri profesorilor care au format-o, dar si regizorilor cu care a lucrat.

Principesa Maria a Romaniei i-a inmanat Premiul pentru cea mai buna piesa romaneasca dramaturgului Petre Barbu. „Este o mare bucurie sa ma aflu aici alaturi de dumneavoastra la editia jubiliara a galei UNITER. La un sfert de secol de la lansare Gala continua sa fie momentul culminant al anului, locul in care valorile artei dramatice romanesti sunt recunoscute. Anul acesta, gala UNITER are loc la Timisoara, orasul care a declansat Revolutia din 1989 si care a dus greul suferintelor din acele momente. Le adresez timisorenilor salutul meu cald si aprecierea pentru ca au pastrat viu spiritul libertatii si al valorilor democratice. Ca de fiecare data, juriul a ales si anul acesta cea mai buna piesa romaneasca a anului. Felicit castigatorul, domnul Petre Barbu”, a spus Principesa Maria a Romaniei, acordandu-i premiul dramaturgului roman.

„Eu am castigat acum 14 ani acest concurs cu piesa “Tatal nostru care esti in supermarket” si am asteptat un regizor sa monteze aceasta piesa. Dedic acest premiu fiicei mele Teodora si sotiei mele care sufera pentru fiecare cuvant pe care il scriu”, a spus Petre Barbu.

Premiul pentru scenografie acordat pentru intreaga cariera a fost acordat Luanei Dragoiescu.

Cosmin Ardeleanu, scenograful care a realizat si albumul aniversar al Galei UNITER 25 de ani, a fost cel care i-a inmanat Premiul pentru intreaga activitate, aducandu-i un laudatio de proportii scenografei Luana Dragoiescu.

Premiul pentru Cea mai buna scenografie i-a revenit lui Dragos Buhagiar, care a mai obtinut si in trecut o serie de premii pentru scenografie din partea juriului UNITER.

„Acest premiu ii apartine in egala masura domnului Silviu Purcarete”, a spus Buhagiar.

Premiul special oferit de Senatul UNITER pentru o cariera exceptionala in teatrul de papusi si marionete a fost acordat scenografei Eugenia Tarasescu-Jianu.

Umoristul Toni Grecu a realizat un memento ai celor 25 de ani ai galei UNITER, rugand publicul sa repete cuvantul „rezista” (mesajul protestatarilor din Piata Victoriei, din aceasta iarna), dupa fiecare an al galei teatrului romanesc, spre deliciul participantilor, mizand pe ideea ca arta rezista dincolo de regimuri politice.

De asemenea, foarte gustat in randul celor peste 600 de spectatori care au participat in Sala Teatrului National din Timisoara au fost schetchurile lui Toni Grecu ironizand atat politica la nivel mondial, ascensiunea lui Donald Trump, dar si politica romaneasca.

Irene Flamann Catalina a primit Premiul special al Senatului UNITER pentru o viata dedicata Teatrului National “Mihai Eminescu” din Timisoara.

Premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal a fost decernat lui Andrei Hutuleac, pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor din spectacolul Amadeus la Teatrul Metropolis Bucuresti.

Seara teatrului romanesc a fost marcata si de un moment comemorativ in amintirea actorilor ce au fost: Radu Beligan. Ion Besoiu, Marin Moraru etc.

Anul 2017 a marcat si decernarea premiului Mecena, acordat lui Mircea Stoian.

De asemenea, actorul Dionisie Vitcu a fost recompensat cu Premiul pentru intreaga activitate, caruia Teodor Corban i-a adus un laudatio impresionant, iar criticiul de teatru Mariana Voicu a primit la randul sau Premiul pentru intreaga activitate.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost desemnat „Biblia Neagra a lui William Blake”, scenariul si regia artistica Ilinca Stihi, productie a Societatii Romane de Radiodifuziune.

Directorul British Council Romania a acordat Premiul pentru activitatea de sprijinire si promovare a relatiilor ulturale romano-britanice criticului de teatru Marina Constantinescu. Aceasta a declarat: „Este o mare surpriza. Multumesc Consiliului Britanic, am fost probabil la locul potrivit, la momentul potrovit prin FNT. Sunt foarte legata la acest moment de Regatul Marii Britanii. Acolo studiaza micul meu print, iar eu astazi nu am 25 de ani, ma simt ca la 25 de ani.”

Premiul pentru Critica teatrala a fost acordat Doinei Papp: „Ma bucur pentru seara aceasta. Ma bucur ca premiul vine la 25 de ani. Sper ca energia si seara asta sa ne insoteasca dincolo de usile teatrului si mai departe in meserie pentru ca avem nevoie de energie si de solidaritate”, a spus aceasta.

Premiul presedintelui UNITER a fost decernat Simonei Neumann.

Victor Rebengiuc a fost cel care a inmanat Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal, ce i-a revenit Anei Ularu pentru rolul A din spectacolul O interventie, care se joaca la Teatrul ACT Bucuresti. Actrita nu a fost prezenta in sala aflandu-se in Canada, la filmari.

Premiul de excelenta pentru regie oferit de senatul UNITER a fost decernat de scriitorul Ion Bogdan Lefter lui Victor Ioan Frunza, ce a oferit un discurs despre criza artei teatrale.

Cel mai bun spectacol de teatru TV a fost desemnat “Vandalul” de Hamish Linklater, regia si adaptarea Andreea Vulpe, coproductie a Societatii Romane de Televiziune (Casa de productie a TVR) – UNTEATRU.

Premiul pentru intreaga activitate de regizor a fost acordat lui Silviu Purcarete. „Premiul acesta ii dedic memoriei lui Valeriu Moisescu, mi-a fost profesor acum multi ani. Un dascal genial, cu umanitatea lui, foarte mult a insemnat pentru mine. Multumesc mult”, a declarat regizorul.

Premiul UNITER 2017 pentru cea mai buna regie a fost acordat lui Yuri Kordonsky pentru regia spectacolului „In adancuri” la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, acesta nefiind prezent in sala.

Premiul pentru cel mai bun spectacol i-a revenit piesei „Amadeus”, directia de scena Victor Ioan Frunza, la Teatrul Metropolis Bucuresti, institutie teatrala care sarbatoreste in acest an 10 ani de existenta.

Nu in ultimul rand, primarul Nicolae Robu i-a acordat lui Ion Caramitru o diploma de excelenta din partea municipiului Timisoara, la implinirea varstei de 75 de ani si cu ocazia celei de-a 25-a editii a Galei UNITER

Gala Premiilor UNITER din Timisoara anului 2017 are loc dupa 25 de ani de istorie a Teatrului romanesc, 25 de ani de teatru romanesc, tot atatia ani in care artistii s-au confruntat pe scena teatrului si pe scena vietii.

Trofeul care insoteste premiile este opera artistului plastic Ion Bitzan. Spectacolele care au intrat in atentia juriului UNITER sunt cele care au avut premiera in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016.

Juriul de nominalizari a fost alcatuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Alice Georgescu si Mircea Morariu. Juriul final a fost format din Alexandru Darie, Luana Dragoiescu, Dana Dogaru, Florica Ichim si  Maria Sirbu.

Leave a Reply