CULISELE JUSTITIEI! Zvonuri, barfe si alte informatii nebune despre magistratii din Timis ar putea ajunge in spatiul public! Desecretizarea arhivei SIPA, contestata de judecatorul Cristi Danilet, care propune topirea documentelor compromitatoare

 

Decizia exploziva a ministrului Tudorel Toader de a desecretiza arhiva SIPA, fostul serviciu secret al Ministerului Justitiei, este aprig contestata de fost un membru al comisiei de inventariere.


Judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, spune ca documentele din arhiva SIPA nu trebuie sa devina acesibile publicului, ci ca ar trebui topite. Asta, doar dupa “salvarea” documentelor interesand chestiuni administrative legate de activitatea SIPA, inclusiv numele angajatilor SIPA si informatorilor acestora…

Azi dimineata, ministrul Tudorel Toader a anuntat desecretizarea arhivei SIPA si a negat ca aceasta decizie ar fi fost luata sub presiune. “Eu am decis sa desecretizez arhiva pentru ca este un subiect care s-a repetat de foarte multe ori in spatiul public, de regula la venirea unui nou ministru al Justitiei. Daca exista un interes public constant si atat de evident pentru continutul acestei arhive, sigur interesul public trebuie respectat si o voi desecretiza. Normele de tehnica legislativa ne obliga sa respectam anumiti pasi procedurali”, a precizat ministrul Justitiei.

La putin timp de la acest anunt care a bulversat justitia romaneasca, judecatorul Cristi Danilet a publicat pe blogul personal o scrisoare deschisa in care pledeaza pentru distrugerea acestei arhive.

“Informatiile care se afla acum in arhiva SIPA, depozitata in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor si sigilata de o comisie din care am facut parte si eu, privesc aspecte profesionale si de viata privata a angajatilor din sistemul de justitie, inclusiv a magistratilor.

Fata de continutul unor documente aflate acolo si la care am avut acces (note informative realizate in urma discutiilor  cu diverse persoane, consultarii de dosare judiciare ori filaje realizate de agentii SIPA) consider ca acestea nu trebuie sa devina accesibile publicului!

Nu exista niciun interes al publicului sa afle zvonuri, barfe, scenarii privind magistratii sau orice alta informatie de acest gen”, sustine judecatorul Cristi Danilet.

Magistratul Cristi Danilet, fost membru al CSM, mentioneaza ca SIPA este o episod urat in istoria justitiei romanesti.

“Ani de-a randul magistratii au fost spionati, probabil si controlati ori santajati, prin intermediul acestui serviciu secret militarizat aflat in perioada 1991-2005 in subordinea ministrului Justitiei si care ar fi trebuit sa se ocupe doar de faptele ilegale din mediul penitenciar.

Elementele adunate de acest serviciu secret in mod nelegal nu trebuie sa devina instrumente de amenintare sau batjocorire a judecatorilor si procurorilor, indiferent ca sunt in functie sau care si-au incetat deja activitatea.

Dupa mine, acele documente nu prezinta niciun fel de credibilitate, iar dupa inventarierea lor si separarea de celelalte documente interesand chestiuni administrative legate de activitatea SIPA (inclusiv numele angajatilor SIPA si informatorilor acestora), ele  trebuie imediat topite. Numai in acest fel se poate pune capat activitatii de control a carierei magistratilor de catre factori politici si servicii secrete din perioada 1997-2004″. (G.I.)

Leave a Reply