Etapa de preselectie a Concursului National de Dramaturgie de la Timisoara s-a incheiat! Cinci texte continua cursa pentru titlul de cea mai buna piesa de teatru romaneasca a anului 2017

Juriul Concursului National de Dramaturgie – una dintre cele mai longevive competitii de gen din Romania, organizata de Teatrul National din Timisoara, incepand cu anul 2005 – a stabilit titlurile povestilor care merg mai departe si urmeaza sa fie “slefuite” in cadrul atelierelor Festivalului European al Spectacolului din acest an.


Preselectia a dezvaluit perspectiva unei competitii stranse intre textele care isi vor disputa titlul de cea mai buna piesa de teatru romaneasca a anului 2017.

Tema propusa participantilor la aceasta editie a fost Identitate, selectia urmarind originalitatea, structura si coerenta narativa, precum si ineditul subiectelor propuse.

Juriul, format din prof. univ. dr. Nicolae Mandea (presedintele juriului), Ioan Cocora, Claudia Ieremia, Mihaela Michailov si Dan Marius Zarafescu, a avut de ales dintre 39 de propuneri. Potrivit punctajului acordat de jurati, cinci dintre titluri vor merge in etapa urmatoare de concurs. Este vorba despre Brent, de Adrian Jivan, Ultima iubire a lui Cezar, de Horia Garbea, Act de identitate TU. EU suntem NOI…, de Edith Negulici, Cercurile increderii, de Radu Popescu, si Ana de hartie, de Crista Bilciu. 

Asa cum precizeaza regulamentul de concurs, editia 2017, a Concursului National de Dramaturgie se concentreaza asupra povestii. Astfel, propunerile dramaturgilor au constat in trimiterea unui sinopsis si a unei scene de text, piesele urmand sa fie scrise integral dupa ce fragmentele vor fi dezvoltate in atelierele CND, organizate in cadrul Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti (14-25 mai 2017), in echipe de lucru formate din autor, actori, regizori si un coordonator de atelier.

Ulterior, pana la finalul lunii octombrie 2017, autorii vor avea posibilitatea sa finalizeze piesele de teatru ce vor fi supuse unei noi jurizari, urmand ca piesa castigatoare va fi montata pe scena Teatrului National ”Mihai Eminescu” din Timisoara in decursul anului 2017. (M.I.)

Leave a Reply