PUNCT FINAL! Arhiva SIPA, desecretizata oficial! Guvernul a emis o Hotarare care permite accesul unei comisii certificata ORNISS la secretele cele mai ascunse ale magistratilor

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, emiterea unei Hotarari de Guvern privind desecretizarea oficial a arhivei SIPA.


Va fi desecretizata atat arhiva propriu-zisa, cat si mai multe rapoarte pe tema acestei arhive, realizate de mai multe comisii care au fost desemnate, de-a lungul anilor, de Ministerul Justitiei.

Potrivit acestuia, arhiva va fi mai intai inventariata de o comisie formata din cinci membri, care vor fi, toti, certificati ORNISS, astfel incat ei sa aiba voie sa aiba acces la secrete de stat. Dintre cei cinci membri ai comisiei, doi vor fi reprezentanti ai Ministerului Justitiei, doi ai Secretariatului General al Guvernului si unul al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Vor avea la dispozitie trei ani pentru a rezolva aceasta chestiune

„In arhiva probabil ca sunt multe informatii, multe categorii de informatii. Le vom trata in mod adecvat – informatiile cu privire la viata privata, informatiile avand caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea functionarilor din Agentia Nationala a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infractiuni continute in respectivele inscrisuri”, a precizat ministrul, dand asigurari ca se va respecta dreptul la viata privata a magistratilor indosariati.

Pe de alta parte, presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan, a cerut premierului Grindeanu sa nu emita nicio decizie de desecretizare a arhivei SIPA inainte sa se consulte cu magistratii si inainte de o consultare publica pe acest subiect.

“Solicit public premierului Grindeanu sa nu emita vreo hotarare de guvern cu privire la asa-zisa “desecretizare” a arhivei SIPA, iar daca a facut-o deja sa nu o trimita la Monitorul Oficial. Este inadmisibil ca ministrul justitiei Tudorel Toader sa propuna o hotarare de guvern cu privire la soarta acestei arhive fara sa se consulte in prealabil cu magistratii si fara ca aceasta hotarare de guvern sa fie supusa dezbaterii publice”, a scris judecatoarea Dana Girbovan pe Facebook.

“Este inadmisibil ca un asemenea act normativ sa fie emis de guvern, la propunerea ministrului justitiei, cu o totala lipsa de transparenta”, considera Dana Girbovan. (G.I.)

 

 

Leave a Reply