ANALIZA! Christoph Daum trebuie sa plece urgent, dupa meciul pierdut rusinos in Polonia! Nationala Romaniei a ajuns ciuca batailor in Europa!

Ce ar mai fi de spus dupa dezastrul de aseara de la Varsovia, dupa o partida in care desi ne trebuia victoria, am evoluat anost, fara vana, pe alocuri ca intr-un meci amical? Polonia si-a facut treaba, mentinundu-si invincibilitatea si deschizand scorul fara prea mare efort, din penalti acordat dupa un fault total gratuit al lui Sapunaru.  Apoi, in loc sa ne aruncam in atac, nemaiavand nimic de pierdut, n-am reusit nici macar sa periclitam poarta lui Csezny.


Polonia a castigat fara emotii, impresionand mai ales prin pragmatismul sau, marcand de trei ori prin arma letala Robert Lewandowski (min 29 – penalty, 57’, 62’ – penalty), dupa doua lovituri de pedeapsa facute cadou de fundasii nostri si o lovitura de cap dintre doi aparatori romani. Bogdan Stancu (77’) a marcat cu sansa, sut deviat, singurul gol al Romaniei in ultimele cinci partide!

Gazdele s-au impus lejer fara sa apese pe acceleratie dupa hat-trick-ul aceluiasi Lewandovsky (ajuns la cota 11 goluri consecutive – la egalitate cu Ronaldo), polonezii fiind practic calificati la mondiale, desi mai sunt de disputat nu mai putin 4  runde!

Noi insa suntem departe, locul 4, cu doar 6 puncte, tot atatea ca Armenia (zdrobita aseara de Muntenegru cu un sec 4-1). Danemarca este inca in cartile calificarii acumuland tot 10p ca si Muntenegru.

Romania reuseste contraperfomanta ca pt prima data in istoria unor preliminarii (europene sau mondiale) sa fie in afara calculelor inca la jumatatea campaniei! Suntem la 10 puncte distanta fata de liderul grupei, Polonia!

Oare unde am fi fost daca nimeream intr-o grupa cu vreo mare forta europeana? Am fost cap de serie la tragerea de sorti (unii poate au uitat asta)!

Ingrijorator nu este scorul de aseara, 3-1 nici nu suna atit de rau pentru cineva care n-a vazut meciul. Tragica e evolutia tricolorilor, am ajuns in lumea a 3-a, daca nu chiar a 4-a a fotbalului la nivelul nationalelor, intr-o etapa in care Andora bate Ungaria! Cu cine ne-am mai putea compara la nivel european? Poate cu Luxemburg, San Marino, Modova, Malta si alte codase desi nu sunt convins ca am putea sa inscriem macar un gol in poarta vreuneia din acestea.

Ineficacitatea nationalei e o problema majora pe care am sesizat-o si in campania trecuta de calificare, ajungand la Euro mai mult printr-un miracol. Romania a ajuns ciuca batailor in Europa, vreo calificare la un turneu final devenind o utopie, in conditiile in care atat UEFA cat si FIFA duc o politica de marire a numarului de locuri la turneele finale (mondiale cu 48 de echipe si europene cu 32). Practic e mai greu acum sa nu te califici, decat sa stai acasa!

Unde sunt vremurile cand eram prezenti in Mexic printre doar 16 selectionate, sau Europene cu 8 nationale, sau chiar doar 4 mai demult?! Cauze sunt destule, vinovati sunt multi!

Dar in primul rand, selectionerul trebuie schimbat! Christoph Daum trebuie sa plece urgent. E si scump, dar mai ales slab. De ce spun, scump? Pai e platit dublu fata de selectionerul Poloniei si ma intreb pentru ce? A rupt norii in vreun meci, a schimbat ceva in bine in evolutia tricolorilor? Dimpotriva, omul nu se pricepe!

Nu trebuie sa fii mare specialist sa observi asta! Sa nu ne plangem de lot, de aria de selectie, de saracia fotbalului intern! Sunt convins ca exista cel putin 3-4 selectioneri care ar putea imprima echipei nationale macar un spirit de lupta, o evolutie mai spre poarta adversa! Meciul de aseara a fost unul emblematic: ne trebuia o victorie ca aerul, trebuia sa jucam curajos, sa marcam, dar am evoluat ca intr-un amical de gala. Asa nu se mai poate! (Horia David)

CLASAMENTUL GRUPEI E:

EchipaPuncte
1. Polonia16p
2. Muntenegru10
3. Danemarca10
4. Romania6
5. Armenia6
6. Kazahstan2

Meciurile urmatoare: 

1 septembrie 2017: Kazahstan- Muntenegru, Danemarca- Polonia, Romania- Armenia
4 septembrie 2017: Armenia- Danemarca, Muntenegru- Romania, Polonia- Kazahstan
5 octombrie 2017: Romania-Kazahstan, Muntenegru-Danemarca, Armenia-Polonia
8 octombrie 2017: Danemarca- Romania, Kazahstan- Armenia, Polonia-Muntenegru

 

 

Leave a Reply