VOT ISTORIC! Judecatorul timisorean Mihai Balan a votat in CSM pentru adoptarea Rezolutiei de la Constanta! Procurorii nu vor mai putea decide in privinta carierei judecatorilor

Sectia pentru judecatori din cadrul CSM a luat act de Rezolutia de la Constanta si, in urma dezbaterii de joi, a luat o decizie istorica.


Reprezentantii judecatorilor in CSM au votat pentru insusirea principiilor retinute in document, potrivit carora procurorii din CSM sa nu mai poata decide in privinta carierei judecatorilor si nici sa nu mai intervina in organizarea si functionarea instantelor judecatoresti, acesta urmand sa fie atributul exclusiv al Sectiei pentru judecatori a Consiliului.

Decizia de joi, 15 iunie 2017, a fost luata in unanimitate in cadrul Sectiei pentru judecatori la care a participat si ministrul Justitiei Tudorel Toader, alaturi de judecatorii Mariana Ghena, Cristina Tarcea, Simona Marcu, Lia Savonea, Andrea Annamaria Chis, Nicoleta Margareta Tint, Gabriela Baltag, Evelina Mirela Oprina, Bogdan Mateescu si timisoreanul Mihai Balan.

“Suntem magistrati, fiecare avem atributii separate. Suntem din familia mare a magistratilor, dar nu exista identitate intre noi. Nu pot sa sustin identitate de statut. Stimati colegi, pentru ce ar trebui noi ca judecatori sa aprobam comisiile de examen pentru procurori? De ce sa aprobe colegii procurori comisiile pentru judecatori sau regulamentele de ordine interioara a instantelor? Ii vizeaza? Ce este rau in a ne gestiona separat, fiecare, cu responsabilitatea noastra, carierele? Cred ca este momentul, pentru ca s-a dorit foarte mult o reforma a sistemului judiciar. Cum sa il reformam daca noi nu vrem nici macar acest lucru sa il acceptam? Sau unii dintre noi nu doresc sa il accepte…”, a precizat judecatoarea Gabriela Baltag, potrivit luju.ro, solicitand membrilor Sectiei pentru judecatori a CSM respingerea propunerii de dezbatere a Rezolutiei in cadrul Plenului CSM, aratand ca rezolutia este a judecatorilor din Romania care, in proportie de 99%, isi doresc separarea carierelor, nefiind vorba despre statutul procurorilor.

Decizia urmeaza sa fie trimisa spre luare la cunostinta Plenului CSM, Camerei Deputatilor, Senatului si Ministerului Justitiei. (V.E.)

Leave a Reply