CAZUL ORAL NALAN! Curtea de Apel Timisoara a provocat un scandal international, dupa ce a arestat in vederea extradarii o activista pentru drepturile omului din Turcia!

Curtea de Apel Timisoara a ajuns in centrul unui scandal international, dupa ce, in urma cu cateva zile, un judecator de drepturi si libertati de la aceasta instanta a decis arestarea preventiva pe 30 de zile a unei femei din Turcia, in conditiile in care aceasta, oficial, are statut de refugiat politic in Belgia. Magistratul a admis propunerea procurorilor, care au stabilit ca femeia trebuie arestata in vederea extradarii in tara sa de origine.


Oral Nalan, 38 de ani, care locuieste de 5 ani la Bruxelles, a fost retinuta la Vama Nadlac, in data de 8 iulie, in urma unui control de rutina. Femeia venea dinspre Ungaria si se indrepta catre Bulgaria, insotita de fetita sa in varsta de 10 ani si de un grup de prieteni, urmand sa-si intalneasca alti membri ai familiei pe litoralul bulgaresc.

La verificarea actelor, politistii de frontiera au descoperit ca pe numele femeii exista un mandat de arestare emis de Interpol, pentru o condamnare la 30 de ani de inchisoare, sub acuzatia de terorism, pronuntata in tara sa natala, Turcia. A fost retinuta imediat si prezentata unui procuror de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, care a propus arestarea preventiva.

“La nivelul Politiei de Frontiera s-a produs o confuzie, considerandu-se ca acel document de calatorie pe care doamna Oral Nalan il avea asupra sa ar fi un pasaport. Dumneaei a mai calatorit in afara Belgiei de la data obtinerii statutului de refugiat politic, dar acum a fost prima data cand a iesit din spatiul Schengen. Oral Nalan este acum arestata pe nedrept, complet pe nedrept. Din ratiuni politice, nu exista o reactie oficiala, la nivel international, despre ceea ce se intampla de fapt in Turcia”, a declarat avocatul timisorean Alin Vlad Speriusi, a carui casa de avocatura se ocupa de acest caz, pentru portalul de stiri PressOne.

Potrivit presei din Belgia, acuzatiile de terorism la adresa lui Oral Nalan vizeaza suspiciuni de apartenenta la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Ea studiaza la o facultate de informatica din Bruxelles si ar urma sa primeasca cetatenie belgiana anul viitor.

“Ne-a spus ca, in momentul cand era in arest preventiv in Turcia, i-a fost perchezitionata locuinta si s-au gasit un pistol Beretta, bombe artizanale, praf de pusca, gloante de mai multe calibre. Ea spune ca a fost victima unei inscenari si ca nu stia nimic de acele arme”, a declarat avocatul  Bogdan Burdea, care o reprezinta pe femeie in fata instantei.

Urmatorul termen de judecata este la inceputul saptamanii viitoare. Intre timp, autoritatile romane au declansat procedura de extradare in Turcia. Procedural, Ministerul Justitiei de la Bucuresti a solicitat Ministerului Justitiei de la Ankara actele de condamnare in baza carora a fost emis mandatul international de arestare.

In semn de protest fata de retinerea sa si perspectiva extradarii, Oral Nalan a facut greva foamei in primele zile, iar mai recent a anuntat ca, daca va fi extradata in Turcia, se va sinucide. “A spus ca nu vrea sa se intoarca in Turcia si ca, daca este extradata, se va sinucide, pentru ca nu vrea sa fie persecutata si violata in penitenciar”, a mai declarat avocatul Burdea. (G.I.)

2 thoughts on “CAZUL ORAL NALAN! Curtea de Apel Timisoara a provocat un scandal international, dupa ce a arestat in vederea extradarii o activista pentru drepturile omului din Turcia!

  1. Eu am mari semne de intrebare la acest caz ciudat,extrem de suspecta doamna care n-avea drept de circulatie decat in spatiul Schengen,ori Romania si Bulgaria…si Bulgaria e langa Turcia

Leave a Reply