INDREPTAREA ERORII! Procurorii din Timisoara si-au retras contestatia la decizia de punere in libertate a turcoaicei Oral Nalan! “Ministerul Public recunoaste, in acest fel, greseala facuta de Politia de Frontiera”, spune avocatul Alin Speriusi

Lovitura de teatru in dosarul activistei pentru drepturile omului din Turcia, Oral Nalan, care s-a judecat astazi la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procurorii si-au retras contestatia la decizia magistratilor Curtii de Apel Timisoara de revocare a masurii arestarii provizorii in vederea extradarii, iar instanta suprema a ramas in pronuntare in acest caz, urmand sa dispuna eliberarea din arest.


Femeia a fost retinuta de autoritatile romane in urma cu doua saptamani, desi avea statut de refugiat in Belgia, informeaza News.ro. Dupa proces, avocatul acesteia a aratat ca decizia Parchetului este una normala, iar Ministerul Public recunoaste astfel eroarea comisa de Politia de Frontiera.

“Ministerul Public recunoaste, astfel, greseala facuta de Politia de Frontiera in momentul in care nu a identificat clar documentul de calatorie cu care Nalan a intrat in tara. Din nefericire, autoritatile romane s-au confruntat cu un caz neobisnuit si a fost nevoie de interventia Interpol ca si organizatie internationala. Secretariatul general al Interpol a luat decizia de a sterge cazul lui Nalan din baza de date. Acesta greseala a costat-o pe clienta mea indepartarea de familie si privarea de libertate, dar si rememorarea unor traume”, a aratat avocatul Alin Speriusi Vlad.

Intrebat ce asteapta de la celalalt proces, de extradare efectiva care urmeaza sa se judece la Curtea de Apel Timisoara in 31 iulie, aparatorul lui Nalan Oral a aratat ca, in mod normal, acest proces ar trebui sa inceteze ca urmare a retragerii cererii Parchetului General.

El a mai criticat Interpol, care a fost nevoit sa retraga alerta rosie in cazul Nalan, acesta fiind singurul caz de acest fel de pana acum.

“Interpol a retras alerta rosie, mandatul din baza de date, nu datorita unei erori tehnice, ci datorita unei analize juridice comunicata biroului Interpol din Romania, care a comunicat atat Curtii de Apel Timisoara, cat si Parchetului. In aceeasi zi, Curtea de Apel Timisoara a stabilit din oficiu un termen si a remediat situatia. Din datele pe care noi le avem, Interpol pana acum nu a cenzurat niciun mandat international de arestare. Cazul lui Nalan este singular”, a mai precizat Speriusi Vlad.

Curtea de Apel Timisoara a decis, joi, punerea in libertate a activistei turce Oral Nalan, care are statut de refugiat in Belgia si care a fost arestata preventiv in urma cu mai mult de o saptamana dupa ce a fost retinuta la Vama Nadlac pentru ca se afla pe o lista a Interpol.

2 thoughts on “INDREPTAREA ERORII! Procurorii din Timisoara si-au retras contestatia la decizia de punere in libertate a turcoaicei Oral Nalan! “Ministerul Public recunoaste, in acest fel, greseala facuta de Politia de Frontiera”, spune avocatul Alin Speriusi

  1. Mai nea Speriosu, daca politia de frontiera actiona bine, adica nu o retinea pe Nolan mata ce mai luai ? Iti spun eu : o luiai in mana. Fi onest si da-te la fund (daca nu te-ai dat deja) si lasa profesionistii si capabilii de la politia de frontiera in seama altor priceputi. Bine ?
    Cand erai procuror aveai alte opinii. Ti le-ai schimbat ciudatule?

  2. Lasa-l si nu fi asa aspru cu avocatul. O fi vrut si el un ORAL simplu, dar s-a ales cu un Nalan ORAL.

Leave a Reply