PROPUNERE INCENDIARA! Pana la 5 ani de inchisoare pentru judecatorii care pronunta sentinte nelegale! VEZI cine propune pedepsirea magistratilor si cum isi argumenteaza cererea

Dezbaterea publica pe tema raspunderii materiale a judecatorilor este radicalizata de fondatorul Baroului Constitutional Roman si presedintele de onoare al uniunii barourilor paralele din Romania, Pompiliu Bota, care propune pedeapsa cu inchisoarea pentru magistratii care pronunta sentinte nelegale, fara legatura cu probele din dosare.


In urma cu doua zile, Pompiliu Bota a adresat o cerere Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii si Parlamentului Romaniei, in care solicita introducerea unui articol in Codul Penal, in care sa se prevada tragerea la raspundere a judecatorilor.

De fapt, seful UNBR-Bota propune preluarea in legislatia romaneasca a articolului 307 din Codul Penal al Republicii Moldova, care prevede condamnarea la inchisoare a judecatorilor care pronunta sentinte cu rea-credinta sau grava neglijenta.

“Pronuntarea cu buna-stiinta de catre un judecator a unei hotarari, sentinte, decizii sau incheieri contrare legii se pedepseste cu amenda in suma de la 300 la 800 de unitati conventionale sau cu inchisoare de pana la 5 ani, in ambele cazuri cu privarea de dreptul de a mai ocupa anumite functii sau de a exercita o anumita activitate pe un termen de pana la 5 ani”, este articolul la care face referire Pompiliu Bota, articol implementat in legislatia penala de dincolo de Prut inca din aprilie 2002.

In martie 2017, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a respins exceptia de neconstitutionalitate si a declarat constitutional articolul in discutie, dupa ce a Comisia de la Venetia a raspuns intrebarilor formulate de instanta moldoveana. “Oricat de importanta ar fi libertatea judecatorilor in exercitarea functiei lor judiciare, ea nu exclude tragerea la raspundere a acestora”, este opinia Comisiei de la Venetia.

In aceeasi adresa, Pompiliu Bota cere introducerea in Codul Penal si a unui articol privind raspunderea penala a procurorilor. (G.I.)

Leave a Reply