FILIERA ASFALTULUI! Perchezitii de amploare in Timis intr-un dosar cu bitum rutier tranzactionat “la negru”. Directorul SC Lukoil Romania SRL, acuzat ca i-a sprijinit pe evazionisti

Mai multi afaceristi care faceau parte dintr-o filiera nationala a bitumului rutier tranzactionat “la negru”, in care este implicata si SC Lukoil Romania SRL, au fost ridicati de politistii de la BCCO Timisoara, sub supravegherea procurorilor DIICOT, in urma unor perchezitii domiciliare care au avut loc in zilele de 13 si 14 septembrie.


Concomitent, actiuni similare au efectuat si brigazile de combatere a criminalitatii organizate din Bucuresti, Bacau, Suceava, Iasi, Ploiesti si Pitesti.

Printre afaceristii acuzati de constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si complicitate la evaziune fiscala se numara si Izvernari Danut Nelu, fostul patron al echipei de fotbal din Resita.

In fapt, s-a retinut ca in perioada 2009-2010, inculpatii Matei Eugen, Gherghel Amalia, Ceban Sergiu, Tirla Calin, Izvernari Danut Nelu, Negru Dumitru Florin, Mazalu Petru, Mara Bogdan Marius, Novacescu Gheorghe Tony, Vasile Angelica, Sinca Valentin, Gorea Florentin si Slevoaca Cristina s-au constituit in patru grupuri infractionale organizate in scopul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata, prin crearea unui circuit fictiv de achizitie si livrare de bitum rutier cu provenienta Vaya Ltd. Bulgaria si Lukoil Neftochim Bourgas AD Bulgaria, in sensul interpunerii scriptice a unor societati comerciale care s-au sustras in aceasta modalitate de la plata TVA-ului aferent si a impozitului pe profit.

Membrii grupului au fost sprijiniti in activitatea infractionala de catre SC Lukoil Romania SRL, prin directorul general Constantin Tampiza, suspect in dosar, in sensul interpunerii pe circuitul de livrare a marfii a unei societati comerciale din Marea Britanie.

Prejudiciul cauzat in dauna bugetului statului este in valoare de 9.139.242 de lei, reprezentand TVA de plata si impozit pe profit.

Tribunalului Bacau a dispus masura controlului judiciar fata de inculpatii  Matei Eugen, Gherghel Amalia, Ceban Sergiu, Tirla Calin si Izvernari Danut Nelu.

Fata de inculpatii Negru Dumitru Florin, Mazalu Petru, Mara Bogdan Marius, Novacescu Gheorghe Tony, Vasile Angelica, Sinca Valentin, Gorea Florentin si Slevoaca Cristina, masura preventiva a controlului judiciar a fost dispusa de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacau.

Reamintim ca SC Lukoil Romania SRL furnizeaza carburanti pentru masinile Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dupa ce unitatea de parchet a atribuit companiei un contract de 4,7 milioane lei, fara TVA, in urma unei licitatii deschise. (G.I.)

 

 

Leave a Reply