BREAKING NEWS! Transportul public din Timisoara ar putea fi paralizat, luni dimineata, din cauza unei greve in pregatire a angajatilor RATT    Un barbat din Sacosu Turcesc va sta dupa gratii timp de un an, dupa ce a fost prins conducand fara permis    Politia Transporturi Timisoara a recuperat, in urma unor perchezitii in judetul Hunedoara, peste 150 de tone de carbune furat din vagoanele de marfa    9 persoane din municipiul Petrosani, retinute de politistii timisoreni in dosarul furturilor de carbune din vagoanele de marfa     Procurorul Oana Schmidt Haineala este noua sefa a corpului de control din Ministerul Justitiei    Profesor de religie din Copsa Mica, preot, acuzat ce s-a masturbat la scoala, in fata elevilor, a demisionat din invatamant

EXPOZITIE! Un pictor din Timisoara, pe simezele cel mai important muzeu de arta contemporana din Alsacia. “Cristian Sida se afla in avangarda picturii europene actuale”, anunta organizatorii

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Un artist timisorean deschide sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim (Franta).  Artistul vizual Cristian Sida a fost invitat de curatorii francezi sa expuna in suburbia Strasbourgului, in cel mai important muzeu de arta contemporana din Alsacia.

Cristian Sida a expus deja la Paris, New York, Viena, Biarritz, Budapesta, Izmir, Karlsruhe, iar acum este cotat drept unul dintre cei mai mari pictori ai Europei Centrale. Expozitia sa prezinta o retrospectiva a ultimilor sai ani de creatie: ”Calatorie in culori”.

Astfel, in suburbia orasului Strasbourg, la Muzeul PASO (« un loc de viata, de intalniri, de schimburi si de creatie » dupa cum se prezinta acest spatiu conceput pentru expozitii de amploare) Cristian Sida prezinta un numar de 42 de lucrari, picturi in tehnica mixa, de foarte mari dimensiuni, dar si unele din ultima sa serie de creatie. Au fost selectate pentru acest eveniment, marturiseste artistul, opere reprezentative din fiecare etapa:  Satyricon (2006 – 2009), Vanitas Mundi, Noli me tangere (2012 – 2014), Pour les Privés d’ Amour et de Pinard (2016 – prezent ).

”Cristian Sida se afla in avangarda picturii europene actuale, intense, plina de emotie si de sens. El iubeste formatele mari, spectaculoase si intense; stapanind toate tehnicile: ulei, acril, carbune, colaje, sepia. Intre abstractie si figuratie, lucrarile sale sunt ghidate de culoare, uneori pastel, diafan si clar, uneori intunecat si negru, dar inca in viata”, noteaza organizatorii expozitiei de la Muzeul PASO.

Vernisajul va avea loc marti, 26, septembrie, in prezenta directoarei Muzeului PASO, Anne-France Boisennin, si a celor mai importanti colectionari din Franta, Germania, Elvetia si Romania. Expozitia va ramane deschisa pana pe 21 octombrie.

”Vreau sa colorez fara limita. Culoarea este congenitala pentru limbajul desenului”, spune artistul. Din abstractiunile sale pline de culoare, uneori apar un corp, o fata, un craniu, intr-un tablou sensibil care reflecta, deopotriva putere si fragilitate, constructivism sau instinct.

Cristian Sida este unul din cei mai in voga artisti vizuali romani contemporani.  Cu zeci de expozitii in tara si strainatate la activ, artistul este, de multi ani, pe jumatate rezident in Franta unde participa la proiecte de anvergura. Pe langa numeroase expozitii si prezente in galerii franceze, in urma cu trei ani a finalizat o serie de picturi murale monumentale care impodobesc cladirile din Mericourt, in Regiunea Nord Pas de Calais, in cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens.

Anul trecut a fost recompensat cu „Premiul pentru pictura” al Uniunii Artistilor Plastici din  Romania, in cadrul Salonului National de Pictura, editia 2015. Doctor in arte vizuale, cu studii la Panteon Sorbonne Paris 1, Cristian Sida, francofil declarat, este conferentiar la Facultatea de Arte si Design  din cadrul Universitatii de Vest Timisoara.

”Pe panzele mele coapte viata isi plimba cuvintele altfel, si imi dau seama ca totul abia acum incepe. Cu multi ani in urma, fostul meu profesor, Romul Nutiu, mi-a spus ca voi ajunge artist la 42 de ani. Ma gandesc la Serge Gainsbourg si la Nutiu dimineata, la pranz si seara; am 43 de ani si sunt baiat”, marturiseste Cristian Sida. Este un artist al carui crez e simplu: ”Sa pictez cu sufletul la gura, asta inseamna pentru mine sinceritatea maxima in arta.  Ii multumesc prietenului meu Jean Howiller pentru ideea de a expune intr-una din cele mai frumoase si moderne sali in care am avut ocazia sa imi prezint lucrarile pana in prezent”. (I.P.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someoneBuffer this pageShare on TumblrShare on Yummly

Leave a Reply

%d bloggers like this: