Deputatul Cornel Samartinean cere socoteala Guvernului pentru suma derizorie alocata Timisului dupa furtuna care a provocat 5 morti si pagube de peste 20 milioane de euro

Suma derizorie alocata Timisului dupa furtuna ucigasa din urma cu doua saptamani, de aproape 10 ori mai putin decat valoarea estimata a pagubelor, l-a determinat pe deputatul PMP Cornel Samartinean sa ceara socoteala premierului Mihai Tudose.


“Va rog, domnule prim-ministru, sa-mi comunicati care au fost criteriile care au stat la baza alocarii acestei sume insuficiente si irelevante, care nu concorda cu realitatea pagubelor materiale produse”, solicita liderul PMP Timis prin intermediul unui comunicat dat, luni, publicitatii.

De remarcat ca aceasta este primul protest public a unui parlamentar local fata de suma ridicola repartizata judetului nostru, dupa ce atat prefectul Eva Andreas, o apropiata a premierului, cat si senatorii si deputatii PSD de Timis au preferat sa se tina mai aproape de partid decat de electorat si sa nu comenteze decizia lui Mihai Tudose. Publicam integral textul comunicatului.

“Furtuna abatuta in data de 17 septembrie 2017 asupra regiunii de vest a Romaniei a afectat din plin municipiul Timisoara si judetul Timis si a scos la iveala  vulnerabilitatile si ineficienta sistemului de prevenire si protectie a populatiei in cazul unor calamitati si dezastre naturale. Grav este ca acest fenomen s-a soldat  nu numai cu distrugeri materiale, ci si cu pierderi de vieti omenesti, care din pacate, acestea nu vor mai putea fi recuperate niciodata.

Conform datelor furnizate de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Timis bilantul dezastrului la nivelul judetului Timiş este urmatorul : s-au inregistrat 5 persoane decedate şi 49 de persoane ranite,152 de persoane au fost blocate in trenuri şi autovehicule, 93 de locuinte avariate şi s-au indepartat 176 de copaci cazuti. 

In sedinta de guvern din data de 21 septembrie 2017 in conformitate cu prevederile Legii 500/2002, legea privind finantele publice ati aprobat Hotararea nr.673 publicata in M.Of.nr. 756/21.09.2017, prin care au fost alocati peste 36 de milioane lei din Fondul de interventie aflat la dispozitia Guvernului pentru inlaturarea efectelor produse de calamitate, judetului Timis revenindu-i suma derizorie de 2,24 milioane lei. Reamintesc Guvernului Romaniei faptul ca municipiul Timisoara contribuie dupa Bucureşti cu cei mai multi bani la bugetul statului roman.

Avand in vedere dimensiunea tragicului bilant din municipiul Timisoara si judetul Timis, va rog, domnule Prim-ministru sa-mi comunicati care au fost criteriile care au stat la baza alocarii acestei sume insuficiente si irelevante, care nu concorda cu realitatea pagubelor materiale produse.

In calitatea mea de deputat ales, voi continua prin prerogativele legislative pe care mi le confera functia de Deputat ales in Parlamentul Romaniei sa ma implic in rezolvarea tuturor problemelor si situatiilor cu care se confrunta cetatenii judetului Timis. Consider ca timiseni, trebuie sa primeasca ceea ce merita, si sa beneficieze de solutii cel putin egale cu altii”. (Mara Ion)

Leave a Reply