MODELUL GERMAN! Politicianul din PMP Timis care pledeaza pentru accesul refugiatior pe piata muncii propune ca Romania sa se inspire din legislatia Germaniei in aceasta problema

Consilierul judetean Dorin Candea, care a lansat ideea ca refugiatii sa aiba acces pe piata muncii, declansand interesul public pentru acest subiect, revine cu propunerea ca, in aceasta chestiune, legislatia din Romania sa fie “armonizata” cu cea din Germania, unde azilantii sunt disponibili pe piata muncii fara niciun fel de restrictii.


“Piata muncii din Romania poate prelua, fara probleme, forta de munca asigurata de refugiati, mai cu seama ca sunt joburi solicitante fizic, expuse riscurilor sau prost platite care, de principiu, sunt ocolite de romani. Vorbim despre domeniul constructiilor, depozitare marfa, curatenie, protectie si paza, unde se resimte un deficit de forta de munca.

In conditiile in care Romaniei i s-a repartizat o cota de aproape 5.000 de refugiati, consideram oportun ca, in aceasta chestiune, legislatia noastra sa fie armonizata cu cea din Germania, iar refugiatii care obtin statutul legal care le permite ramanere si stabilire in Romania sa poata fi integrati si pe piata muncii”, a declarat Dorin Candea, secretarul executiv al PMP Timis.

De remarcat ca, in Germania, unde au ajuns peste un milion de refugiati, dreptul la munca se poate obtine in trei luni. Pana in prezent, cei mai multi solicitanti de azil au fost angajati de compania Deutsche Post, pe posturi care nu necesita abilitati tehnice sau numeroase interactiuni in germana.

Alte companii care au raspuns la sondaj au precizat ca este discriminatoriu sa ii intrebe pe cei care aplica pentru angajare despre trecutul lor de imigranti, asa ca nu stiu daca au angajat refugiati sau cat de multi au angajat. (Mara Ion)

Leave a Reply