Operatii in premiera nationala la Spitalul Judetean din Timisoara, cu participarea unui chirurg vascular renumit din Germania

Specialistii Clinicii de Chirurgie Vasculara din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara au efectuat, astazi, doua interventii endovasculare in premiera nationala.


In primul caz, o echipa multidisciplinara de chirurgi vasculari si radiologi au corectat, in mai putin de doua ore, afectiunea unei paciente in varsta de 24 de ani, diagnosticata din nastere cu sindromul May Thurner. Mai exact, au plasat un stent venos cu o constructie speciala pe vena principala a membrului inferior stang, care in interiorul abdomenului era ingustata.

“Cea de-a doua premiera se refera la o interventie endovasculara la nivelul arterei iliace. Un tanar care sufera de o boala anevrismala cu mai multe localizari a fost tratat prin intermediul acestei interventii. Localizarea a fost deosebit de grava, ruptura acestui anevrism putand duce chiar si la deces. Tratamentul se va realiza prin implantarea pentru prima oara in tara noastra a unei proteze special construite pentru artera iliaca”, ne-a comunicat Andreea Borboros, noul purtator de cuvant al Spitalului Judetean din Timisoara.

La cele doua intervetii, medicii Mihai Ionac si Adrian Tutelca au colaborat cu  Rolf Dammrau, chirurg vascular din Germania, cu experienta redutabila in chirurgia endovasculara.

Cele doua interventii au fost posibile in conditiile in care Spitalul Clinic de Urgenta Judetean Timis a intrat in programul destinat acestui tip de interventii, operatii hibride, finantat de CNAS. (Gabriela Gaspar)

 

Leave a Reply