Un inspector de Finante din Timis a batut BCR in instanta! Banca a fost nevoita sa-i restituie peste 12.000 de euro incasati abuziv la un credit

Aflata pe lista bancilor care, in ultimii ani, au declarat profit zero si, prin urmare, nu au platit niciun fel de taxe la bugetul de stat, Banca Comerciala Romana a fost depistata in neregula nu mai de catre inspectorii ANAF, ci si de catre instantele de judecata.


Magistratii Tribunalului Timis au decis sa puna banca la plata intr-un dosar in care un inspector din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Timis a reclamat faptul ca i s-au impus dobanzi si penalitati abuzive la un credit de 51.000 de euro, cu termen de rambursare in 25 de ani.

“Constata nulitatea absoluta a clauzelor abuzive inserate in contractul de credit bancar nr. 2007175626, incheiat la data de 24.12.2007, obligand parata sa recalculeze nivelul dobanzii percepute in continutul contractului de credit dupa formula marja bancii fixa in cuantum de 1,50%, la care se adaugă EURIBOR la sase luni, completarea contractului de credit in sensul de a fi inclusa marja fixa in dobanda aferenta sumei acordate in baza contractului, constatarea nulitatii si caracterului abuziv al clauzei de la punctul 2 din Actul Aditional din data de 28.07.2011, la Contractul de credit bancar, ca nefondate”, precizeaza judecatorii in minuta hotararii.

Urmare a deciziei instantei de judecata, banca a fost nevoita sa restituie reclamantului suma de 9.900 de euro si 10.600 de lei.

Reamintim ca BCR este una dintre cele doua banci la care ANAF a finalizat controlul cu tematica “profit zero”, descoperind ca operatiunile de optimizare fiscala, prin vanzarile de credite neperformante si a finantarilor primite de la bancile-mama, au dus la pierderi artificiale de milioane de euro.

“Am finalizat controalele la doua banci, dintre care una este mare, mare de tot in sistem. La una dintre aceste instituţii controlul s-a finalizat prin a diminua pierderea fiscala de 650 de milioane de lei si a stabili suplimentar de plata 104 milioane de lei. Aceasta pierdere era artificial creata si, prin acest control, am reusit sa scoatem la suprafata 650 de milioane plus alte 104 milioane. Diminuandu-se pierderea, in anii urmatori acea banca va plati impozit pe profit”, a anuntat ministrul Finantelor, Ionut Misa.

Sefii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, au declarat insa ca vor contesta controlul ANAF, pe baza opiniilor expertilor si Bancii Centrale Europene (BCE). Ei sustin ca autoritatile fiscale din Romania sunt singurele dintre tarile unde Erste Group mai are subsidiare care contesta niste formule de calcul standard ale dobanzilor pentru creditele subordonate. (Mara Ion)

Leave a Reply